Нд, 08-09-2024, 05:11
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


13:30
Іспанія виграла Євро-2024, перегравши Англію в фіналі – "Фурія Роха" здобула четверте чемпіонство Європи

Збірна Іспанії в рамках фінального матчу Євро-2024 перемогла Англію (2:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Євро-2024
Фінал
Іспанія
2 : 1
Англія
22:00 14:07:2024
47’
Ніко Вільямс
86’
Мікель Оярсабаль
 
Коул Палмер
73’

Саутгейт закрив Іспанію в першому таймі

Обидва тренери випустили свій найсильніший склад. Гарет Саутгейт навіть зміг розраховувати на Люка Шоу – і фулбек МЮ вперше на цьому Євро отримав місце в основі. Наставник "трьох левів" не став адаптовувати схему, виставивши класичні 4-2-3-1. Луїс де ла Фуенте дійшов до такого ж рішення.

Зате були цікаві тактичні адаптації. "Фурія Роха" доволі несподівано відмовилась від тиску через Ямала – майже 50% своїх атак команда провела по лівому краю. Цей фланг в оборонному плані є найсильнішим у британців, адже там до кінця відпрацьовує Сака + є зіграна й потужна пара Вокер-Стоунз.

Кукурелья та Вільямс займали різні вертикалі (фланговий і напівфланговий), причому позицію Марка під час високих висувань часто компенсовував Родрі. Праворуч такої ж агресії піренейці не чинили – Карвахаль часто залишався позаду, а Ямал був непомітним.

На 30-й хвилині ухил іспанців вліво досягнув максимуму. Перший тайм завершили з 43% атак через цей край

Англійці з перших хвилин віддали ініціативу, відмовившись від пресингу й тримаючи м'яч 30% ігрового часу. Підопічні Гарета Саутгейта оборонялись у середньому блоці 4-4-2, з Фоденом і Кейном у першій лінії – але тут наставник острів'ян підготував адаптацію. Користуючись відмовою від пресингу, Гарет прикріпив Фодена до Родрі, змусивши грати з ним персонально по всьому полю.

Крім того, розриви між фулбеками та центрбеками дуже дисципліновано прикривали Райс і Мейну. Всі ці зміщення по ланцюжку давали свободу центрбекам "Фурії", однак їхні класичні рейди нічим небезпечним не завершились.

Продумана оборона доповнювалась грамотним балансом атаки – Беллінгем і Шоу майже не підіймались високо, аби не давати простору Ямалу. Джуд при цьому добре підтримував компактність, підтягуючись ближче до центру.

Цей простий план в поєднанні з дивними атакувальними акцентами іспанців спрацював ідеально. У першому таймі фани побачили всього один момент – після стандарту англійців в компенсований час, коли пішла скидка на дальню стійку. Фоден замикав її ударом у дотик, але Сімон впорався.

Також команди провели декілька непоганих атак з гострими проникними передачами, які в останню мить переривали захисники. Так, на 11-й хвилині Стоунз встиг накрити Вільямса на ударній позиції в штрафному...

Ось і все, що вболівальники побачили до перерви. Іспанія виглядала понуро, повільно й безідейно, а Вільямс, Ямал і Родрі були вимкнені. Статистика й карта передач "Фурії" показова – 0,28 xG, мільйон поперечних пасів на чужій третині з 82% точності.

Іспанія шокує Англію

У роздягальні Луїсу де ла Фуенте довелося замінити Родрі. Виявилось, що лідер піренейців потягнув задню, тож довелося випускати Субіменді. Було цікаво поглянути на адаптацію англійців, адже всю тактику в першому таймі вони побудували на протидії Родрі. Втім, Гарет Саутгейт не встиг прийняти рішення – всього за хвилину після відновлення гри збірна Іспанії відкрила рахунок.

Карвахаль піднявся по флангу й прийняв передачу, після чого в дотик зіграв у напівфланг на Ямала. Ламін шикарно розвернувся на ходу, поставив корпус Шоу, змістився у центр і викотив пас на лівий край штрафного – туди саме вривався Вільямс. Проти Ніко ніхто не грав, за що прилетіло покарання. Точно в дальній нижній. 0:1!

Таким чином, вінгер Атлетіка у віці 22 років і 2 днів став другим наймолодшим футболістом, якому вдалося відзначитись у фіналі Євро. Рекорд же було встановлено італійцем П'єтро Анастасі в 1968 році.

Гарет Саутгейт сам допоміг Іспанії, Мората і Карвахаль

Надалі Іспанія увімкнула режим домінування зі створенням великої, як для фіналу, кількості гольових нагод. В чому причина? Тут можна виділити дві зміни.

1. Саутгейт віддав простір

До перерви Англія відсиджувалась у середньому блоці й не тривожила оборону "Фурії" при роботі без м'яча. Втім, після пропущеного гола "три леви" увімкнули високий пресинг. З організацією цієї фази гри "три леви" мали великі проблеми по ходу турніру. От і з Іспанією тиск не працював – позаду виникали шалені розриви.

Показовий епізод трапився за хвилину після пропущеного м'яча.

Епізод з провальним пресингом вилився у момент, який міг одразу ж добити Англію. Мората зачепився за винос і скинув м'яч Карвахалю, а Дані перевів м'яч на лівий кут штрафного. Там знову залишили вільним Вільямса, адже Ольмо висмикнув Вокера в центр. Ніко чи то пробив, чи то виконав сильний розрізний пас...

Ольмо прийняв м'яч, розвернувся на прийомі й другим дотиком пробив під дальню стійку. Трохи неточно!

2. Мората – геймченджер, а Луїс де ла Фуенте перестав зациклюватись на одному фланзі

Крім того, тиск англійців круто розбивав голкіпер Сімон, що продемонстрував момент на 53-й хвилині. Цей епізод підкреслив і другу важливу зміну в грі іспанців по перерві – Мората став опускатись глибше, користуючись висмикуванням центрхавів Англії у високий пресинг.

У першому таймі ці опускання контролював Стоунз, однак тепер Джон змушений був висмикуватись аж за центральне коло. А це було ризиковано, так як "Фурія Роха" почала атакувати не тільки на лівому фланзі – Субімені, Ольмо й Карвахаль активно підтримували Ямала й Морату (що помітно по скріншотам вище), а Вільямс частіше відкривався у центр.

Показова ситуація. Сімон розбиває тиск пасом на 40 метрів, Мората відскочив за центральне коло й прийняв м'яч, а Стоунз висмикнувся за Альваро.

Субіменді в цей же час робив ривок у опорну зону. Мората своєчасно скинув м'яч Мартіну. Цього разу Стоунз встиг накрити центрхава, але лишень ціною фола й жовтої картки.

А ось так в іншому епізоді під лонгбол відкривався Вільямс. Пас не пройшов, але Ніко побіг у центр під дальню передачу й створив ситуацію 2-в-1 з перспективою ривка в глибину. Такої ж варіативності Іспанії сильно бракувало до перерви.

Але чому ситуація взагалі виникла? Тому що це – черговий привіт від пресингу Англії. Високе розташування без тиску на захисників Іспанії + відсутність балансу позаду (3-в-3 – це не баланс у сучасному футболі). Жах, який вже можна було побачити в матчі зі Словаччиною.

Іспанія розривала Англію

На 55-й іспанці самі увімкнули пресинг і відібрали м'яч на чужій третині. Карвахаль одразу ж скинув м'яч Мораті, а той почав зміщення до лінії півкола. Ольмо відкривався під розрізну передачу (і знову приклеїв до себе Вокера), а Вільямс давав ширину...

Втім, замість вигідного обіграшу Мората вирішив бити сам. Геї заблокував.

Ще за хвилину Ніко Вільямс вивів Альваро віч-на-віч, однак форвард Атлетіко знову підвів – з правого кута воротарського покотив повз ворота!

За кільканадцять секунд після цього епізоду Вільямсу дали вистрілити з півкола. М'яч пройшов повз ліву стійку!

Трохи згодом Ольмо класно розрізав оборону, а Мората відкривався під вхід у штрафний. Гехі грав з іспанцем щільно, але це ще не гарантія відсутності моменту. Гарантією стало шикарне перехоплення Шоу в останню мить.

Після цього сталося кілька неприємних кросів, які перехоплював Пікфорд. Словом, Англія відверто пливла. "Фурії" треба було завдати ще кілька ударів, аби дотиснути "трьох левів" – але цього не сталося.

Із 60-ї по 70 хвилину піренейцям вдалося створити всього один момент. Забивати міг Ямал, який отримав пас від Ольмо, прибрав Шоу і з лінії штрафного зарядив під дальню стійку. Пікфорд врятував британців! А почалося все з лонгболу й скидки фантастичного Морати...

Беллінгем і суперсаб Саутгейта витягнули "трьох левів" за гриву

Гарет Саутгейт ще на 61-й хвилині не витримав, випустивши Воткінса замість Кейна. На ту мить в збірної Англії нічого не виходило, хоча команда намагалася йти вперед великими силами. Винятком став епізод на 63-й хвилині, який Беллінгем створив на індивідуальному генії.

Джуд відкрився під пас Сака "в зону 14", де був атакований з усіх боків. Втім, Беллінгем поставив корпус і ефектним розворотом вийшов з-під пресингу, та ще й вирвався на ударну позицію – і ледь не забив. Після його пострілу метрів з 20-ти м'яч пройшов поруч з лівою стійкою!

Нічого цікавішого в наступні 6 хвилин збірна Англії не створила (а іспанці могли й другий гол забивати), тож на допомогу Віоткінсу вийшов Палмер. Саме ця парочка організувала переможний гол у ворота Нідерландів. Неймовірно, але коуч "трьох левів" вкотре вгадав, хоча головним героєм знову став Джуд.

На 73-й хвилині іспанці провели свою атаку з вриванням на лівий край штрафного та ударом Оярсабаля (Мікель замінив Морату). Проблем для Пікфорда він не становив. Джордан одразу ж вкинув м'яч у центр на Беллінгема, а той під тиском Кукурельї встиг скинути м'яч Палмеру. Коул відразу ж запустив пас на хід Сака.

Букайо пройшов по флангу й вирізав катбек, а Джуд звідти відкотив під удар Палмеру. Коул бахнув метрів з 25-ти – потужно, точно, без шансів для Сімона! 1:1!

Острів'яни знову реалізували перший же момент, забивши гол з нічого. Це якась магія поза межами Хогвартсу – ну або ж плата Іспанії за сміливий футбол з атаками по центру.

Зміст гри після такого повороту змінився не сильно. Англія в останній 15-хвилинці захопила контроль над м'ячем, намагаючись притиснути суперника. Безуспішно. Луїс де ла Фуенте на цьому відрізку вирішив освіжити позицію центрбека, випустивши Начо замість Ле Нормана.

"Три леви" змушені були відкриватись – от тільки Іспанія вже не карала за відкритість. Хоч і намагалась. Контр(атаки) були регулярними, однак заміна Морати виглядала передчасною й невдалою. Оярсабаль ніяк не міг увійти в гру.

Моментів не виникало, за винятком контрвипаду на 82-й хвилині. Субіменді відібрав м'яч у Палмера в центрі, а Вільямс протягнув м'яч до лінії штрафного й обігрався у стіночку з Ольмо. Все завершилось передачею під удар Ямалу з правого краю – Пікфорд парирував!

Здавалося, що все піде за планом "трьох левів", для яких овертайм міг стати третім у плей-офф Євро-2024.

Фортуна зрадила Англії у вирішальну мить. Спрацювали заміни Де ла Фуенте

І ось тут ставка Гарета Саутгейта на результат дала тріщину. Усі суперники в попередніх раундах вибачали Англію – а Іспанія не пробачила. На 86-й хвилині піренейці скористались свободою в центрі поля й розігнали фатальну атаку.

Фабіан Руїс відкрився під пас від Начо та спокійно просунув м'яч в опорну зону на Ольмо.

Оярсабаль відкотив на Кукурелью та побіг відкриватись у штрафний. Марк прострілив вздовж лінії воротарського, а Мікель зіграв на замиканні – 2:1!

Стоунзу не вистачило для офсайду кількох сантиметрів...

Англія могла швидко відігратись. На 88-й хвилині Беллінгем запускав у карний майданчик Воткінса, однак свіжий Начо встиг накрити Оллі.

Подальший кутовий завершився аж трьома ударами головою – Сімон парирував замикання Райса, Ольмо на лінії воріт зупив добивання Геї, а потім Райс пробив над поперечкою!...

Фортуна посміхалася британцям протягом всього турніру, дозволяючи забивати з нічого на останніх хвилинах, але у вирішальну мить повернулась до них спиною. У підсумку, "Фурія Роха" втримала перемогу – Харрі Кейн знову залишився без трофеїв, а збірна Іспанії виграла свій четвертий чемпіонат Європи. Браво!

 Михайло Юхименко

Михайло Юхименко
https://football24.ua/euro_top_news_tag118706/
Автор: Михайло Юхименко
https://football24.ua/euro_top_news_tag118706/
Автор: Михайло Юхименко
https://football24.ua/euro_top_news_tag118706/
Категорія: Ліга Європи УЄФА | Переглядів: 438 | Додав: futbolUA
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Суркіс каже, що "Динамо-2" очолить Гусін, дубль - Хацкевич, а головну команду - Сьомін або Лужний
"Реал" нікого не продаватиме
ПСЖ їде на гру з "Карпатами" до Львова резервним складом
Гомес: Важко бути джокером
"Реал" перемагає в Сарагосі. ВІДЕО
ФУТБОЛЬНЕ ТБ: Пряма трансляція матчу 18 туру Французької Ліги 1: "Марсель (Марсель)" - "Ліон (Ліон)"
"Амкар" не розрахувався з "Динамо" за Дедечка
Кавані може стати гравцем "Тоттенхему"
"Дніпро" Дніпропетровськ - "Металіст" Харків. ВІДЕОЗВІТ
"Арсенал" Київ - "Волинь" Луцьк. ВІДЕОЗВІТ
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024