Пт, 29-03-2024, 01:33
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


16:54
Бразилія перемогла Перу у фіналі Копа Амеріка: важкий тріумф неідеальних "селесао", судді в центрі уваги та шарм турніру

Збірна Бразилії завдяки голам Евертона, Габріеля Жезуса та Рішарлісона переграла Перу в домашньому фіналі Кубка Америки (3:1).
Футбольні новини в новому форматі
Читати
Копа Амеріка-2019
Фінал
Бразилія
3 : 1
Перу
23:00 07:07:2019
завершено
15’
Евертон
45+2’
Габріел Жезус
70’
Габріел Жезус
90’
Рішарлісон
 
Паоло Ґерреро
44’

Перші 15 хвилин домашнього для Бразилії фіналу несподівано пройшли за переваги Перу. "Рохібланкос" вже на 2-й хвилині створили перший момент – це Куева прямим ударом зі штрафного метрів з 30-ти цілив у лівий кут, однак м'яч пройшов поруч зі стійкою! На 6-й з-за меж карного майданчика сильно, але неточно пробив Тапіа, а крім того андердоги провели ряд гострих атак в останній третині поля. Позаду у них також все було в повному порядку, адже бразильці до 14-ї хвилини не провели жодного небезпечного випаду.

Тим більш неочікуваним було взяття воріт Гальєсе на 15-й, коли Жезус обіграв захисника на правому фланзі та подав у штрафний, а Евертон ударом в дотик замкнув – 1:0!

Це одразу перетягнуло ініціативу та контроль над грою в сторону підопічних Тіте, які затиснули Перу на чужій половині поля. Втім, дійсно гострих моментів було небагато: на 24-й хвилині Коутінью ударом в дотик поруч зі стійкою замкнув передачу з лівого флангу, а на 36-й Фірміно виграв "другий поверх" після навісу Евертона – над поперечиною. Перуанці змогли відповісти подачею з кутового на 28-й хвилині, яку Герреро замкнув вище воріт.

Ближче до ендшпілю першого тайму перуанці прокинулися, організувавши кілька небезпечних флангових атак. Одна з таких на 41-й хвилині завершилась прострілом, який влучив у руку Тьягу Сілви – вона стояла на газоні, але для арбітра Роберто Тобара цього було достатньо для призначення пенальті. Навіть після перегляду відеоповтору він не змінив свого рішення, що дозволило Пауло Герреро з "точки" зрівняти рахунок – 1:1!

Втім, вже у компенсований час Бразилія знову вийшла вперед. Фірміно хитрим підкатом на фланзі вибив м'яч з-під ніг суперника, після чого сферу підхопив Артур; опорник же пройшов до штрафного та віддав поперечну передачу на Жезуса, який опинився у вільній зоні на лінії карного майданчика. Далі Габріелю залишалося влучити у лівий нижній кут воріт, що той і зробив – 2:1! А якби у Самбрано не поїхала нога, то Жезус не отримав би простору.

Початок другого тайму виявився розвеселим. Активніше стартували бразильці: на 48-й хвилині Дані Алвес завершив сольний прохід ударом повз ліву стійку, а на 51-й Коутінью увірвався у штрафний та пробив з правої у дальню дев'ятку – м'яч пролетів поруч з хрестовиною! На 55-й увімкнулися і перуанці, в чому допомогла обрізка Алекса Сандро на власній половині поля – втім, Куева поспішив з пострілом по воротах, а "селесао" у відповідь провели атаку з виходом на ударну позицію Феліпе Коутінью.

В останній момент його встигли накрити, але з правого краю карного майданчика після відскоку вдалося вистрілити Фірміно – неточно. На 58-й Роберто знову опинився у центрі уваги, головою замкнувши подачу з лівого флангу, але м'яч знову просвистів поруч з каркасом.

Середина другого тайму була доволі нервовою для Бразилії. Перу все більшими силами переходило у наступ, що позначилося на нічийних м'ячах – їх все частіше вигравали "рохібланкос". Втім, справжнього моменту на 60-х хвилинах підопічним Гареки створити ніяк не вдавалося, а от команда Тіте частенько вилітала у контри. Втім, і вони не завершувались моментами, але нерв у матчі стояв неймовірний.

Щось точно мало відбутися, однак ніхто не міг очікувати, що станеться вилучення Габріеля Жезуса – на 70-й він отримав другу жовту за жорсткий поштовх на фланзі. Бразилія залишилась у меншості.

Перу тут же пішло уперед і отримало два фантастичні шанси відігратися. На 73-й хвилині Трауко прорвався на лівий край штрафного та потужно пробив у ближній кут, однак Бразилію врятував Аліссон. На 74-й же Флорес зіграв на відскокі, поклавши корпус та завдавши фантастичного удару метрів з 25-ти – м'яч просвистів поруч зі стійкою! Ситуація була критичною, але Тіте вчасно вдався до замін: замість Коутінью та Фірміно вийшли Рішарлісон та Мілітао, а загальна модель гри була змінена на "сушку".

Перуанці старалися атакувати, однак до середини 80-х хвилин стало зрозуміло, що їм нічого не вдається. "Селесао" прекрасно закривалися та рвали темп, а наприкінці тайму пішли в атаку й забрали фінал. На 87-й хвилині Евертон увірвався у штрафний та був збитий екс-динамівцем Самбрано; арбітр призначив пенальті, а Рішарлісон впевнено його реалізував – 3:1. Це був кінець.

Таким чином, Бразилія здобула неймовірно важку перемогу над збірною Перу, ставши переможцем домашньої Копа Амеріка-2019. "Інки" ж як мінімум на рік отримали статус віце-чемпіона континенту.

Бразилія – неідеальний чемпіон

Фінальний матч збірної Бразилії на Копа Амеріка-2019 мало відрізнявся від більшості поєдинків, проведених "селесао" на турнірі. Лише розгром Перу в групі (5:0) вибивається із загальної колії, але тоді "інки" самі привезли собі перші два голи – в цілому ж, підопічні Тіте справляли враження зібраної, але не найсильнішої команди. Минулорічні чвертьфіналісти чемпіонату світу порівняно з минулим літом зіграли набагато прагматичніше, при цьому виявивши серйозні проблеми в аспекті контролю над грою.

У поєдинку проти Перу бразильці почали жахливо, зіткнувшись з якісно організованою обороною. Рікардо Гарека максимально звузив простір між лініями, стараючись нівелювати перевагу суперника в техніці й швидкості, та приділив значну увагу обороні на флангах. Господарі часто втрачали м'яч і пропустили серію контвипадів, однак примудрилися забити на 15-й хвилині у першій же атаці із логічним завершенням. Здавалося, після цього план перуанців розсипеться, але більше двох моментів (нехай і дуже гострих) "селесао" до перерви так і не створили. Під кінець же тайму вони взагалі втратили контроль над грою, що вилилось у пропущений гол (нехай і з сумнівного пенальті).

В другому таймі картина повторилася. Бразильці тиснули й провели 5 пострілів з небезпечних позицій, але їх атаки поступово збилися на індивідуальні прориви лідерів (здебільшого – з флангів в центр). Невдовзі ініціатива знову була втрачена, а Перу провів один з найкращих своїх відрізків на Копа Амеріка-2019 – з 55-ї по 75-ту хвилини "інки" 4 рази перехопили м'яч і 5 разів пройшли суперника на дриблінгу в центрі поля, завдяки чому завдали два дуже небезпечних удари.

Ситуація нагадувала другий тайм півфіналу проти Аргентини, коли все йшло або до голу у ворота Аліссона, або до гольової контратаки Бразилії. Можливо, господарі поставили б крапку набагато раніше, ніж на 90-й хвилині, але вилучення Жезуса дещо спантеличило "селесао". Втім, знову слід відзначити роботу Тіте, який швидко відреагував правильними замінами і знову засушив гру.

Зрештою, Бразилія виграла фінал, але зіграла гірше, ніж на Мундіалі. З чеснот команди залишились збитість, найкраща оборона, збалансований склад та вміння добиватися результату за несприятливих умов – втім, останнє створюють самі ж бразильці. У "селесао" помітні проблеми з просуванням м'яча через центр та контролем над грою, що часто зумовлюється неправильними приорітетами при пресингу та помилками при перебудовах. Порівняно із самою собою на ЧС-2018 Бразилія, як мінімум, не продвинулася далі, але для перемоги на Копа Амеріка-2019 вистачило і такого режиму.

Перу зробило фінал, але цього замало

Слід віддати належне збірній Перу, адже саме підопічні Рікардо Гареки дали поєдинку той нерв і той драйв, якого так не вистачає у фіналах великих турнірів. "Інкам" вдалося здивувати з перших хвилин; вони підкупили не стільки атаками, скільки загальною збитістю та налаштованістю на бій. Зрештою, той факт, що переможний гол Бразилія забила аж на 90-й хвилині з пенальті, говорить про фантастично якісний спротив з боку "рохібланкос".

Як мінімум, три значних по часу відрізки команда Рікардо Гареки виглядала краще за Бразилію: в перші 15 та останні 10 хвилин першого тайму, а також у проміжку з 55-ї по 75-ту хвилини другого. Між ними розташувалися дуже складні епізоди, але перуанці гідно трималися. Загалом же, "рохібланкос" провели 21 відбирання (з 33 спроб) та змусили "селесао" відбирати м'яч у 41 епізоді (28 успішно), а також вдалося 13 разів пройти суперника на дриблінгу. Крім того, вони змусили оборону Бразилії виконати 20 виносів, 11 блокувань та 25 фолів – словом, Перу дало фавориту справжню битву.

Втім, добре боротися у фіналі замало. Перу, при всіх своїх чеснотах, організувало дуже слабенькі за якістю моменти: із шести пострілів по воротах лише два пройшли у площину (перший – із "лівого" пенальті на 44-й хвилині, другий же відбувся на 73-й) й лише два удари пролетіли у безпосередній близькості до каркасу – в обох випадках вони були завдані з дистанції.

Більшість атак збірної Перу були доволі банальними, не ставши значною проблемою для захисників "селесао". Господарі часто програвали нічийні м'ячі, пропускали атаки другим темпом і дозволяли себе обігрувати в центрі поля, однак біля власного штрафного підопічні Тіте трималися майже безпомилково.

При цьому Перу ніяк не змогло скористатися вилученням Жезуса, хоча в активі команди Рікардо Гареки було аж 26 хвилин – все обмежилось двома пострілами перед виходом Рішарлісона та Мілітао. Коли ж Бразилія захотіла "засушити" гру, їй це вдалося з неймовірної легкістю. "Ви пропустите стільки, скільки зможете, а ми пропустимо стільки, скільки захочемо" – легендарний слоган jogo bonito в інтерпритації збірної Тіте звучить саме так. Наприкінці фінального поєдинку на "Маракані" він пожертвував яскравістю переможних контратак заради безпомилковості позаду – для перемоги цього було достатньо.

Не варто забувати і про загальну різницю в класі, яку повністю нівелювати перуанцям так і не вдалося. Особливо це було помітно в обороні: так, Луіса Адвінкулу 6 разів пройшли на дриблінгу, а екс-динамівець Карлос Самбрано не тільки привіз пенальті, а і подарував Жезусу зону перед його гольовим ударом на 45+2-й хвилині – щоправда, у центрбека тоді поїхала нога. Поспішні удари з дистанції, накриті бразильцями, також демонстрували невпевненість "інків" у своїх силах.

Перу зазнало справедливої поразки у фіналі, поступившись у якості атаки та не до кінця нівелювавши різницю в класі. Вони дуже старалися і саме завдяки їх футболу ми отримали яскравий поєдинок, але для взяття великого трофею потрібно щось більше, ніж "біцца-бороцца". Втім, вже сам вихід у фінал і гідна гра в ньому є історичним тріумфом Перу.

Суперечливий арбітраж Роберто Тобара

Після півфінального Суперкласіко та вилучення Мессі у матчі за третє місце аргентинські футболісти, чиновники та преса почали масовану атаку на судівський корпус КОНМЕБОЛ. В хід пішли звинувачення у корупції, в той час як інші джерела розкопали інформацію про відсутність зв'язку з кімнатою VAR внаслідок встановлених бразильськими спецслужбами глушилок – щоправда, справа була не у футболі, а в охороні президента країни. Організатори відкинули звинувачення в останньому, а переконливість слів аргентинців підмочена виступами на турнірі, однак проблема з арбітражем на турнірі дійсно була.

Невідомо, чи подіяв інформаційний тиск на Роберто Тобара, але один з найкращих арбітрів Латинської Америки у фіналі Копа Амеріка-2019 змусив бразильських футболістів пускати сльозу. Загалом, він судив дуже непогано, але два моменти вийшли контраверсійними. В першу чергу, мова йде про пенальті у ворота збірної Бразилії, який став наслідком влучання м'яча у руку Тьягу Сілви. Центрбек "селесао" падав на неї і точно не грав ціленапрямлено:

Іншим неоднозначним рішенням стала друга жовта Габріелю Жезусу. Можливо, форвард дійсно дещо жорстко врізався у Самбрано, але у фіналах такі другі жовті – рідкість. Лідер фаворита на картці завжди має певний "запас" при боротьбі.

З іншого боку, цей фол став для нападника збірної Бразилії п'ятим – ніхто не порушував правила настільки часто. Цікаво, як би відреагували на це рішення бразильці, якби Перу в більшості перемогло.

Не дуже суперечливим, але перспективно проблемним рішенням, стало пенальті у ворота збірної Перу. Щодо його призначення двох думок бути не може – Карлос Самбрано збивав Евертона. Питання полягає в тому, чи заслужив екс-динамівець на другу жовту картку. Роберто Тобар спеціально переглянув повтор заради відповіді, однак на 90-й хвилині він вирішив не урівнювати склади – хоча привід явно був, враховуючи аналогычну жовту Жезусу. Якби Рішарлісон не забив з "точки", а Перу перевело гру в овертайм, могли б виникнути непотрібні розмови. Втім, Перу не відігралося, тому всі ці роздуми не мають особливого сенсу.

Копа Амеріка жахлива, але прекрасна

Можна з впевненістю сказати, що бразильскі організатори турніру відмучились – як і європейські вболівальники, змушені вставати посеред ночі. Проведення Копа Амеріка-2019 побило всі рекорди по проблемності: жахливо помилялися арбітри, VAR затягувався на шість-сім хвилин, трибуни на груповому етапі були напівпустими, а команди-учасниці навіть запізнювались на гру через затори у місті!

Збірна Копа Амеріка-2019 за версією латиноамериканських фанатів. Арбітри, чиновники і навіть президент Бразилії в нападі

Існують претензії і до загального ходу турніру. Тріумфатором стала далеко не найяскравіша збірна з далеко не найскладнішою сіткою, а найсильніший футбол продемонстрували Колумбія та Уругвай – вони вилетіли в 1/8 фіналу за серією пенальті. При цьому "кафетерос" програли Чилі, які відверто зганьбилися в двох наступних матчах, а Уругваю скасували три голи через мінімальні офсайди. Ще більш прикро, що Японія не змогла здолати еквадорський суперавтобус, адже в разі перемоги над ним саме граючі "самураї", а не підстаркуваті втомлені чилійці, вийшли б у плей-офф.

Втім, у всій нелогічності турніру та жахливості його організації було щось первинне. Так, проблем було купа, але вболівальники зосередилися виключно на футболі та Копа Амеріка з усіма їх фішками та ідіотизмами. Це був у всіх сенсах веселий турнір, в якому статус фаворита не значив нічого – як і слова чиновників КОНМЕБОЛ.

В епоху, коли футбол перетворився на змагання брендів, медіагігантів та фешн-ікон з бездонними бюджетами, дуже хочеться окунутися в світ справжнього футболу з усіма його косяками. Цим світом і була Копа Амеріка-2019, яку вже навряд чи колись забудуть.

 

Категорія: Ліга Націй | Переглядів: 4461 | Додав: adminA | Теги: судді в центрі уваги та шарм турнір, Бразилія перемогла Перу у фіналі Ко
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Стеценко: Ми не вимагатимемо від Рамоса в перший же сезон потрапити в Лігу чемпіонів
Андрій Воронін може продовжити свою кар'єру в Україні
"Манчестер Сіті" підвищив ціну на Джеко
ПЛ 6-ий тур: "Металург" Запоріжжя - "Оболонь" Київ
Сьогодні перемога "Інтера" — радість для "Мілану"
Бекхем не потрібен "МЮ"
Сімферопольська "Таврія" купила собі нового голкіпера
Ліга Європи: "Карпати" - "Рейк'явік"
Прем'єр-ліга. "Іллічівець" - "Кривбас" 1:1. ВІДЕО
Бєланов: "Золотий м’яч" отримає Хаві
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024