Пт, 29-03-2024, 16:36
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


14:05
Ворскла – Шахтар: Каштру помилився і вперше програв в УПЛ, Ворскла могла забивати більше і кандидат у збірну України

Ворскла – Шахтар: Каштру помилився і вперше програв в УПЛ, Ворскла могла забивати більше і кандидат у збірну України
Шахтар поступився Ворсклі в рамках 20-го туру УПЛ. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Україна
20 тур
Ворскла
1 : 0
Шахтар
17:00 01:03:2020
30’
Руслан Степанюк
84’
Олександр Скляр
 

Від самого початку матчу господарі дали зрозуміти, що не будуть відсиджуватися на власній половині. Полтавці високо розташували лінію захисту, контролювали м'яч та намагалися знайти прогалини в обороні донеччан. Такий стиль гри проти чинного чемпіона має свої ризики. На сьомій хвилині відразу два гравці Шахтаря ледь не втекли на побачення з голкіпером господарів, але Альюн надійно зіграв у непростій ситуації і відразу розігнав атаку полтавців, яка обірвалася лише на підступах до воріт Шевченка, а кутовий дивідендів Ворсклі не приніс.

Перша поразка Каштру в УПЛ у відеоогляді матчу Ворскла – Шахтар – 1:0

"Гірники" ніяк не могли знайти свою гру, позначилася незіграність та неорганізованість саме цієї комбінації гравців. Було мало комбінацій попереду, непорозуміння та подекуди відсутність підстраховки позаду. Ворскла ж продовжувала тиснути, що принесло зиск на 30-й хвилині. Алан Патрік забарився із прийняттям рішення у власному штрафному, за що миттєво прийшло покарання – Кулач запресингував бразильця, м'яч дістався Скляру, який передачею знайшов Степанюка, а Руслан вразив ворота Олексія Шевченка – 1:0.

Шахтар відреагував миттєво. Гості підняли швидкість, притисли Ворсклу до власних воріт, і небезпечні моменти почали з'являтися регулярно. Найактивнішим був Марлос, який змарнував кілька хороших нагод. Свої шанси також мали Тете і Коноплянка, а от Дентінью, який вийшов на позиції центрального нападника, зовсім випав із гри. Кінцівка першого тайму все ж була за господарями, але донеччани зуміли відзахищатися.

З перших хвилин другої половини Луїш Каштру кинув у бій Артема Бондаренка, який замінив Алана Патріка. Бразилець не лише "привіз" гол, а й зовсім випав із гри команди. Проте це зовсім не вирішило проблем Шахтаря. Ворскла продовжила контролювати гру і повинна була збільшувати перевагу. Кане з вигідної пробив повз ворота, а Кулачу кілька разів бракувало лише миті, щоб занести м'яч у сітку.

Всі намагання Шахтаря організувати хоча б щось гостре, розбивалися об захист Ворскли. Полтавці організували міцні оборонні редути і не дозволяли супернику проникати навіть у власний штрафний майданчик. "Гірники" все більше почали розраховувати на індивідуальні дії. Коноплянка постійно шукав можливість здійснити всій коронний прийом – зміститися праворуч і пробити, але захисники встигали накривати.

Під кінець матчу футболу стало все менше. Багато боротьби, порушень правил та затягування часу. На 84-й Ворскла ще й залишилася в меншості після вилучення Скляра. Олександр отримав другу жовту за зрив небезпечної атаки. Кане і Додо теж вирішили поз'ясовувати стосунки і отримали по "гірчичнику". Останні хвилини переросли у фарс. Шахтар намагався врятуватися, а Ворскла усіма способами відстояти перемогу, що їй, зрештою, вдалося.

Шахтар зазнав першої поразки у поточному розіграші УПЛ, але залишився на вершині турнірної таблиці. Ворскла завдяки трьом очкам відірвалася від останніх Карпат на 5 пунктів.

Ротація змінила Шахтар до невпізнаваності

Після матчу-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи проти Бенфіки Луїш Каштру навіть не взяв до Полтави 7 гравців основного складу Шахтаря. Португальський фахівець уже привчив до того, що не боїться вдаватися до ротації і довіряти молодим футболістам. Відтак у звітному матчі вперше з грудня минулого року вийшов на поле Майкон – бразилець проходив тривалу реабілітацію після травми. Натомість Пятов, Мораєс, Тайсон, Ісмаїлі, Степаненко Маркос Антоніо навіть не потрапили до заявки, а на лаві для запасних не опинилося нікого старшого за 21 рік.

Гра проти Ворскли показала, що Шахтар не готовий до таких кардинальних змін у складі без відчутної втрати у якості. Звісно, можна було розраховувати, що у такій ситуації спробує показати свої найкращі вміння Євген Коноплянка, який не має гарантованого місця у старті, але й вінгер збірної України нічим не вирізнявся на фоні своїх партнерів. Давід Хочолава знову продемонстрував, чому поступається в ієрархії центральних захисників не лише Миколі Матвієнку, а й подекуди молодому Валерію Бондарю. У діях грузина було багато метушні та невимушених помилок. Алан Патрік явно не може провести два матчі за 4 дні на високому рівні. Не було звичної для нього активності та обсягу роботи, тому заміна відразу по перерві стала логічною. Інша річ, що підсилити гру було нікому.

Ворскла – Шахтар: Каштру прокоментував першу поразку "гірників" у поточному розіграші УПЛ

Луїш Каштру не схожий на Паулу Фонсеку тим, що не боїться ризикувати. Величезна перевага у турнірній таблиці дає можливість перевіряти молодь і найближчий резерв вже зараз, а не в останніх двох матчах сезону, коли поєдинки не мають турнірного значення. Звісно, за таку сміливість можна і поплатитися, особливо коли основним гравцям немає альтернативи. Без своїх лідерів Шахтар зіграв, як будь-який середняк УПЛ. Без гостроти, тактичної думки та навіть натяку на бажання перемогти. Жодного удару у площину воріт і 2:11 за ударами загалом – які ще потрібні аргументи? Після гри навіть Каштру назвав результат справедливим і привітав Ворсклу. "Гірники" зазнали першої поразки в останніх 48 матчах чемпіонату України, яка також стала першою для Луїша Каштру в УПЛ. Тепер цікаво, чи продовжить наставник донеччан вдаватися до подібних експериментів з настільки масштабною ротацією.

Ворскла підтвердила амбіції позбутися статусу аутсайдера

Юрій Максимов очолив Ворсклу в середині листопада минулого року. Тоді полтавці перебували на останньому місці турнірної таблиці з дуже туманними перспективами зберегти місце в УПЛ. Команда тоді ще Віталія Косовського не просто не давала результату, а виглядала приреченою на футбольному полі. З новим наставником дива відразу не сталося, хоча ще до зимової перерви вдалося здобути дві перемоги (над Колосом та Карпатами).

Паузу в чемпіонаті Ворскла використала успішно: вдала селекція та хороша робота на тренувальних зборах вселяла оптимізм, який знайшов підтвердження вже у першому офіційному матчі. У попередньому турі Динамо зуміло дотиснути полтавців лише у компенсований, але гра команди Юрія Максимова показала – Ворскла готова перемагати і набирати очки. Так, сьогодні господарям пощастило, що суперник приїхав не бойовим складом, але не всі в УПЛ використовували подібні шанси.

Ворскла – Шахтар: Максимов виділив головний фактор успіху своєї команди у протистоянні з "гірниками"

Важливо також, у якому стилі Ворскла обіграла Шахтар. Полтавці з перших хвилин забрали ініціативу собі і практично не віддавали її. Донеччани повинні радіти, що не пропустили ще кілька голів, адже мінімальна поразка не відображає того, що відбувалося на полі. Так, Ворскла провела майже вдвічі менше небезпечних атак (45 проти 89), але набагато частіше доводила їх до логічного завершення. Дії в захисті не завжди були бездоганними, але це компенсувалося величезним бажанням боротися. Перемога Ворскли цілком заслужена і довгождана, адже востаннє полтавці вигравали у Шахтаря аж 12 квітня 2014 року. Тепер у Максимова вже інші завдання – зберегти рівень гри команди і на подальші матчі. Теперішня Ворскла уже не заскочить у першу шістку, але у другому етапі легко може поборотися за 7-8 місця, які цьогоріч дають право зіграти у плей-офф за Лігу Європи, і, схоже, там полтавці не будуть аутсайдерами. Точно не з такою грою, як проти вітчизняних грандів.

Кулач ображений на Шахтар і може стати опцією для Шевченка

Владислав Кулач виріс у системі Шахтаря, але так і не отримав шансу бодай дебютувати за основний склад донецької команди. Як і для багатьох вихованців академії "гірників", доля підготувала форварду низку оренд в Україні та за її межами. Заради справедливості зауважимо, що Кулач не скрізь був важливим футболістом і не забивав багато. Лише Ворскла стала саме його командою. Під час першого свого приходу в Полтаву він забив 14 голів у 46 матчах, а потім були невдалі вояжі в Олександрію та чемпіонат Угорщини.

В січні Влад повернувся у Ворсклу, з якою підписав повноцінний контракт. Волею календаря у перших же матчах довелося зіграти проти грандів, але на фоні таких суперників і потрібно себе показувати. Кулачу це вдалося, особливо проти Шахтаря. Так, він не забив голів, але обсяг роботи виконав неймовірний. 26-річний форвард вже став ключовою постаттю при побудові атак Ворскли – Влад опускається в глибину, бере участь у пресингу, підігрує партнерам і постійно націлений на загострення. Саме він сьогодні організував єдиний і переможний гол, загнавши Патріка у глухий кут. Мав кілька моментів відзначитися самотужки, але не вистачало якихось сантиметрів. Потужні Хочолава та Кривцов постійно програвали боротьбу спритному форварду.

У матчі проти Шахтаря за стилем гри Кулач нагадав Романа Яремчука у збірній України – дуже вже схожі функції виконують. Якщо Влад збереже свій рівень та ще й почне забивати, то цілком може отримати шанс у національній команді у товариських матчах напередодні Євро-2020. Адже нападник Гента досі відновлюється після травми. До того ж Андрій Шевченко вже одного разу викликав Кулача у розташування збірної – восени 2018 на матч Ліги націй проти Чехії, коли травмувався Артем Кравець. Словом, повернення у Ворсклу може реанімувати кар'єру Кулача і навіть допомогти збірній України.

 

Категорія: Прем'єр ліга України | Переглядів: 4382 | Додав: adminA | Теги: Ворскла – Шахтар: Каштру помилився , Ворскла могла забивати більше і кан
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Ігнатьєв: "Динамо" та "Локомотив" - це небо і земля
Євген Селезньов близький до переходу у "Вердер". ВІДЕО
Кононов: В Дортмунд їдемо з бажанням
"Манчестер Сіті" підвищив ціну на Джеко
Майкл Оуен хоче допомогти "Манчестеру" вже на Різдво
Палкін: Луческу не потрібні новачки
Максим Калініченко залишається в "Дніпрі"
Кавані: Стадіон допоміг нам зіграти вдало
Чигринський: При морозній погоді ми з "Брагою" будемо в однакових умовах
Ерік Кантона хоче очолити збірну Росії з пляжного футболу
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024