Сб, 27-04-2024, 07:11
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


20:02
Тріумф "Короля": трофейний хет-трик Пеле

Пеле з трьома трофеями - соцмережі

Пеле – одна з найвидатніших фігур в історії футболу. "Король" – донині єдиний футболіст, який тричі підіймав над головою золотий кубок чемпіона світу.

Швидкість, атлетичність, бомбардирський хист та максимальна віддача улюбленій справі дозволили Пеле заслужено завоювати титул "Короля футболу". І якщо історія ще побачить нападників, які долатимуть його бомбардирські рекорди, то навряд чи ми колись станемо свідками того, як хтось тричі переможе на чемпіонаті світу.

Господар-чемпіон: курйозна перемога Уругваю на першому ЧС в історії

ЧС-1958

Шостий в історії чемпіонат світу приймали футбольні поля Швеції. У турнірі брали участь 16 команд, які були поділені на 4 групи. У плей-офф виходили по 2 команди з групи.

Бразилія боролася за путівку в наступний етап з СРСР, Англією та Австрією. Особлива увага була прикута до нападника "селесао" – 17-річного Пеле, який попри юний вік зумів пробити собі дорогу в головну команду своєї країни.

Група у Бразилії була непростою: команда СРСР перемогла на Олімпіаді, Австрія на минулому Мундіалі здобула "бронзу", а Англія, хоч і ослаблена через Мюнхенську катастрофу, все одно вважалася одним з фаворитів турніру. Але "селесао" показали справжній клас: команда не пропустила у групі жодного гола та втратила очки лише в поєдинку з Англією. Пеле тримав сили, аби засяяти пізніше.

В 1/4 фіналу саме його гол допоміг Бразилії перемогти Уельс, а у півфіналі його хет-трик став окрасою шаленого матчу з Францією, в якому "селесао" святкували вікторію з рахунком 5:2. Далі – фінал проти господарів турніру.

Вже на 4-й хвилині Швеція вийшла вперед, але Вава швидко відновив статус-кво. Ще до перерви він робить дубль та виводить Бразилію вперед. Після відпочинку Пеле та Загалло роблять перевагу "селесао" розгромною. Швеція відквитала один гол зусиллями Сімонссона, але на останній хвилині Пеле оформлює дубль – повтор півфінального подвигу приніс Бразилії титул чемпіонів світу!

ЧС-1962

На турнір у Чилі "селесао" приїхали у статусі чемпіонів світу і були готові відстояти титул. Пеле приїхав на чемпіонат світу вже не в статусі перспективного новачка, а справжньої зірки. Щоправда, у долі були на нього не надто яскраві плани.

За вихід в плей-офф Бразилія билася з Іспанією, Мексикою та Чехословаччиною. У першому матчі "селесао" спокійно розібралися з Мексикою, один з двох голів забив Пеле. А от другий матч з Чехословаччиною став гірким розчаруванням – команди розійшлися "нульовим" миром, а Пеле отримав травму, через яку вже більше не зіграє на турнірі. Відповідальність на себе мусили брати молоді Амарільдо та Гаррінча, з чим вони ідеально впоралися.

Перемога над іспанцями гарантувала путівку в плей-офф. В 1/4 Бразилія легко здолала Англію (3:1), а у гольовому півфіналі розібралася з Чилі (4:2). У фіналі "селесао" помстилися Чехословаччині за Пеле (3:1) та вдруге поспіль завоювали кубок чемпіонів світу.

ЧС-1970

На попередньому Мундіалі Бразилія провалилася – діючі чемпіони світу не змогли пройти груповий етап. В Мексику Пеле і Ко приїхали зробити все можливе, аби повернути статус найсильнішої команди світу.

Групу з Чехословаччиною, Англією та Румунією "селесао" пройшли без втрати очок, а Пеле записав на свій рахунок 3 голи. Далі – 1/4 фіналу з Перу.

Перший матч плей-офф завершився перемогою Бразилії з рахунком 4:2. Пеле не зміг забити гол, але брав активну участь в атакувальних діях команди. Ситуація повторилася і з Уругваєм – Бразилія перемогла 3:1, а Пеле змарнував шикарний шанс: він без дотику обіграв голкіпера, але не зумів влучити у пусті ворота.

Але у фіналі проти італійців фортуна відзначила старання "Короля" – на 18-й хвилині він відкрив рахунок у матчі. Італія відповіла голом до перерви, але зупинити Бразилію було нереально – 4:1. Пеле не лише виграв третій золотий трофей, а й отримав звання найкращого гравця турніру.

Категорія: Футбольні світлини | Переглядів: 4272 | Додав: adminA | Теги: Тріумф Короля: трофейний хет-трик П
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Юрґен Кльоп продовжив контракт з "Борусією"
Стеценко: Ми не вимагатимемо від Рамоса в перший же сезон потрапити в Лігу чемпіонів
Девіч хоче зарплату рівня Тайсона та Хав'єра
Анонс 15 туру Бундесліги
"Манчестер Юнайтед" цікавиться двома бразильцями "Шахтаря"
Гусін: На Кубок Співдружності їдемо не дурня клеїти
Іспанська Прімера. "Хетафе" в меншості здолав "Вільяреал". ВІДЕО
Мартін Демікеліс по-дружньому попрощався з Ван Ґаалем
Анелька: Я б не залишився у збірній Франції після Мундіалю у ПАР
Новачок "Динамо" зіграв за збірну Бразилії
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024