Пт, 19-04-2024, 19:41
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


13:52
Рома розгромила Шахтар у 1/8 фіналу ЛЄ – Фонсека передає привіт, тактичне фіаско Каштру і кінець старої епохи "гірників"

Рома – Шахтар: звіт матчу 1/8 фіналу Ліги Європи

В рамках першого матчу 1/8 фіналу Ліги Європи донецький Шахтар зазнав нищівної поразки на Стадіо Олімпіко від Роми.

Ліга Європи
1/8 фіналу
Рома
3 : 0
Шахтар
22:00 11:03:2021
23’
Лоренцо Пеллегріні
73’
Стефан Ель-Шаараві
77’
Джанлука Манчіні
 

Після домашньої поразки Динамо від Вільяреала надії українських вболівальників на порятунок вечора перемістилися у Рим, де Рома приймала Шахтар. Обидва тренери не здивували стартовими складами – у "вовків" на банці залишились тільки Джеко та Смоллінг, які нещодавно відновились від пошкоджень, а у основі "гірників" замість травмованого Степаненка прогнозовано вийшов Майкон. Базові схеми коучі також не змінювали.

Рома – Шахтар – 3:0

Господарі захопили ініціативу одразу зі стартовим свистком, почавши перевіряти на міцність високу лінію оборони Шахтаря. До 4-ї хвилини "вовки" встигли двічі залізти в офсайд, а на 6-й вони вже провели перший момент – це Вільяр після розіграшу кутового пробив у ближній кут, який необачно відкрив Трубін. На щастя, Анатолій встиг винести м'яч з лінії воріт.

Щоправда, за хвилину до цього забити міг і Шахтар – Тайсон обігрався з Мораєсом на лінії штрафного й пробив низом, але Пау Лопес спіймав сферу. Цей момент став передостаннім для "гірників" у першому таймі. Рома ж не підіймала темп і не тиснула на гостей, однак і не випускала їх за центральне коло. При цьому команда продовжувала спроби спіймати донеччан на грі через високу лінію оборони – на 11-й хвилині це вилилось у вихід Пеллегріні віч-на-віч та удар повз ворота. Там теж був офсайд.

На жаль, довго ловити "вовків" у офсайдні пастки не вдалося. На 23-й хвилині римляни прискорились і прошили оборону Шахтаря: Педро розігнав контратаку й віддав розрізну передачу на хід Пеллегріні, а той уникнув офсайду й вискочив сам на сам з Трубіним – далі Лоренцо спокійно покотив у ближній кут. 1:0!

Шахтар, однак, не знітився, а пішов уперед, ледь не відігравшись вже на 27-й хвилині. Атака була розіграна, як по нотах: Додо увірвався на правий край штрафного та покотив на лінію воротарського, а Мораєс замкнув у дотик – втім, Пау Лопес встиг скоротити дистанцію й накрити удар. Цей момент став останнім для донеччан у першому таймі, от Рома могла забивати ще мінімум два голи.

Перший шанс подарував Трубін, який на 33-й хвилині вийшов за межі штрафного й вибив м'яч прямо на Мхітаряна! Той з центру поля вистрілив у порожні ворота, але м'яч впав на зовнішній бік сітки – при цьому Генріх отримав травму й попросив заміну. На поле вийшов Майораль, але ще до того з кутового мав забивати Крістанте – Бріан замкнув подачу з кутового ударом головою в дальній кут. Поруч зі стійкою! Зрештою, на перерву команди відправились за мінімальної переваги Роми.

Шахтарю необхідно було відігруватись, тож підопічні Луїша Каштру розпочали другий тайм неймовірно агресивно. Вже за дві хвилини після відновлення гри Тете увірвався на лінію карного майданчика та вистрілив у дальній кут, а на 50-й він же пробив з правого краю – перший удар кінчиками пальців парирував Пау Лопес, а другий рикошетом від Кумбулли пролетів над поперечкою. Після цього донеччани провели кілька перспективних атак, заробляли штрафні й швидко повертали м'яч після втрат на чужій третині, однак до 60-ї хвилини "вовкам" вдалося відвести гру від власних воріт.

В середині другого тайму тривала рівна гра у середньому темпі на зустрічних курсах. Цьому неабияк сприяв вихід Ель-Шаараві на 62-й хвилині. Вже за кільканадцять секунд після появи на полі той міг замкнути простріл з правого флангу на лінію воротарського, однак єгиптянин не встиг на лічену мить. Ще через три хвилини Майораль міг пробити головою після подачі на дальню стійку, однак теж не наздогнав м'яч – втім, він встиг скинути його під удар Пеллегріні. Вище воріт!

Шахтар же мав зрівнювати рахунок на 66-й, коли Ісмаїлі прострілив з лівого флангу на Тете. Бразилець не зміг зачепитись за сферу, але відскок спіймав Мораєс – Жуніор вистрілив метрів з шести, але Пау Лопес парирував! На 72-й же гості змарнували шикарну контратаку 3-в-2, в якій Додо спочатку віддав передачу не в темп, а потім загальмував і прострілив у захисника.

Таке марнотратство команди з топ-ліг не пробачають. Вже на 73-й хвилині Рома покарала Шахтар другим голом: Ель-Шаараві отримав передачу від Майораля на хід лівим флангом, змістився у штрафний без спротиву захисників і перекинув Трубіна – 2:0!

Ще за дві хвилини Стефан міг оформити дубль пострілом під поперечку з лівого краю, однак Трубін парирував. На жаль, це був не порятунок, а відстрочка катастрофи: після подачі з кутового Манчіні отримав скидку й пробив головою з мінімальної відстані – 3:0. Розгром.

Після цього гра, по суті, була закрита. Пауло Фонсека провів потрійну заміну, замість Спінаццоли, Пеллегріні та Діавара кинувши у бій двох Пересів та Ібаньєса, а Луїш Каштру у відповідь випустив Судакова з Соломоном. На 85-й хвилині він ще й випустив Коноплянку з Антоніо, але ці рішення вже не мали жодного сенсу. Рома не відпустила Шахтар. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу "вовків" з рахунком 3:0.

Тактичне фіаско Каштру ставить вирок старій команді

В принципі, нічого страшного не сталося. Провалом стала поразка від Зорі при грі у більшості та виліт з Кубка від Агробізнеса, а от розгром від Роми є очікуваною подією – саме так і повинні завершуватись матчі між лідерами топових ліг і представниками чемпіонату району. Вічно перемагати Реали командам УПЛ не до снаги. В більшості випадків наші поєдинки з такими колективами будуть проходити саме так, як з Ромою – і це ще непогано. Всі ж пам'ятають виноси від Борусії М?

Різниця в класі важить багато, однак її можна скоротити завдяки правильній організації гри та функціональній готовності. Періодично Шахтарю це вдається, однак матч проти Роми максимально повно показав, чому донеччани не можуть поставити апсети на конвеєр. Для того, щоб розвалити усю гру "гірників", вистачило всього однієї травми Степаненка – жоден із футболістів у трійці центрхавів донеччан не був здатний дати ті ж об'єм і якість, які видає 31-річний Тарас.

Луїш Каштру розумів цей факт, тож вирішив підняти лінію оборони – так він намагався скоротити площу поля, яку повинні покрити підстаркуватий атакувальний Марлос, Патрік (теж орієнтований на атаку ветеран) і Майкон (резервіст вже третій рік поспіль). План практично одразу розвалився, адже Пауло Фонсека схемою 3-4-1-2 накрив усю трійку в центрі персональним пресингом. При цьому центрбеки Роми мали можливість спокійно пуляти м'яч за спини високій лінії оборони Шахтаря, адже на них ніхто не тиснув. В такому футболі гол "вовків" був лише питанням часу.

У Шахтаря систематичні проблеми при високому пресингу. Це і не дивно – з недисциплінованим Тайсоном і ледве живим Мораєсом будь-які спроби тиску приречені. Втім, тоді не було і сенсу в такій лінії захисту, і в Марлосі в центрі поля, і в Тайсоні з Мораєсом в атаці. Вони не вивозять навіть рівень Агробізнеса, а тут отримують місце у старті на Рому, руйнуючи усю структуру гри. За які заслуги?

Шахтар намагався маніпулювати побудовами римлян завдяки хитрим переміщенням при розіграші м'яча, але відсутність необхідного темпу розбивала ці спроби. При цьому команда допускала астрономічну кількість дрібних помилок, які не залежали від різниці у класі: Трубін вибивав м'яч у суперника й відкривав ближній кут, Вітао й Додо просто проваджали Ель-Шаараві при другому голі, а на стандартах "вовки" завжди створювали моменти – і це повторюється із Шахтарем із матчу в матч. Як у єврокубках, так і з Агробінесом.

При цьому бразильці Шахтаря дозволяють собі говорити про поганий арбітраж і отримувати по дві жовті суто за розмови після пропущеного голу. На можливу дискваліфікацію всім було начхати. Луїш Каштру, своєю чергою, почав проводити заміни лише після другого голу, хоча мав у наявності як мінімум Соломона – його форма на старті сезону не вражала, але Тайсон взагалі випадав. Вже у перерві один із футболістів Шахтаря в підтрибунці констатував, що всі знають, як проти них грати.

У підсумку маємо сумну картину деградації Шахтаря. Без неідеального ветерана Степаненка у "гірників" просто немає варіантів для гри в центрі поля. Марлос, Тайсон, Мораєс, Алан Патрік і Майкон вже тривалий час не дають високого темпу й не можуть забезпечити реалізацію стартового плану, але грають в основі не меше 80 хвилин. На стандартах команда досі не вміє захищатись, а керованість колективу з боку Луїша Каштру викликає питання. І це при тому, що восени він же без усіх священних коров спокійно виносив Реал двічі, а також набирав очки з Інтером.

Луїш Каштру – гнучкий і розумний спеціалст, який підходить молодій команді, але у Шахтарі йому не вистачає авторитету. Він не може дозволити собі відмовитись від старих лідерів, аби не отримати бунт, а футболісти дедалі менше слухають коуча, в якого завершується контракт і якого ніяк не підтримує керівництво – ні трансферами, ні словом. Та і що вимагати від того ж Тайсона, який просто дограє останні два місяці?

Очевидно, що епоха старого Шахтаря з Марлосами й Мораєсами добігла кінця. Хоча б просто через поважний вік. Старий Шахтар витиснув із себе максимум ще у минулорічній Лізі Європи, але був знищений першим же сильним колективом. Осінні звитяги в ЛЧ здобував інший Шахтар, однак на початку 2021-го "гірники" вперто намагаються повернути час назад.

На жаль, це не фільм від Крістофера Нолана – з часом не погратися. Шахтарю необхідна термінова перебудова, інакше розгроми від повільної Роми з двома голами за чотири хвилини стануть новою нормальністю. Як і поразки від Агробізнеса.

Пауло Фонсека передає привіт

Дотепно, що попередника Луїша Каштру нещадно критикували за прогнозовані склади, відсутність довіри до молоді й гру суто на результат – мовляв, Фонсека просто намагається продати себе у топ-клуб, а не розвивати донецький проект. Крім того, його ненавиділи легенди за відмову від Ракицького та спроби розбити колектив завдяки практиці доносів. При цьому з Фонсеки зробили справжнього демона, який вбив усі досягнення Луческу, хоча саме він вивів Шахтар в 1/8 фіналу ЛЧ і ледь не вийшов у чвертьфінал.

І ось карма розставила усе по місцях. Харизматичний Фонсека перейшов у Рому, заручився підтримкою керівництва й тримає підстаркуватий розбалансований колектив в зоні ЛЧ, паралельно розгромивши Шахтар у невисокому темпі завдяки простенькій схемі. Звісно, легко бити чемпіонів України, тренуючи четверту команду Італії, але Шахтар вийшов на Стадіо Олімпіко з тим же кістяком, який був при Фонсеці. При цьому Луїш Каштру, на відміну від демонічного попередника, не може контролювати своїх бразильців і змушений ставити в основу відвертий баласт.

Нічого б страшного не сталося, якби муки Луїша Каштру були пов'язані з проблемами росту при зміні філософії клубу, але нічого такого не помітно. Команда не омолоджується систематично, а в першому ж сезоні без трофеїв наставник "гірників" сидить без продовження контракту – фактично, вже всі розуміють неминучість його відходу. А поганий все одно Фонсека, який під час матчу з Шахтарем спілкувався з футболістами донеччан ледь не частіше за Каштру.

Девізом розгрому "гірників" стала перемога Фонсеки над Каштру, але це несправедливо. Луїш – лишень тренер молодіжки з відповідними навичками та авторитетом, який і так стрибає вище голови. Не він себе затягнув у нинішню команду й у нинішні умови. Пауло переграв не свого візаві, а весь донецький клуб. Завдяки своїм методам та ставці на результат він підняв себе на топ-рівень і тримає там же не найкращу італійську команду. А Шахтар сьогодні – під конем.

Категорія: Ліга Європи УЄФА | Переглядів: 4346 | Додав: adminA | Теги: Рома розгромила Шахтар у 1/8 фіналу
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Тимощук приносить "Баварії" перемогу над "Айнтрахтом. ВІДЕО
Горяїнов повернувся в стрій
"Італійці" перемагають в Македонії
Кононов: "Карпатам" потрібно підсилюватися
Матч Кубка англійської ліги завершився масовими безладами
Х’ютон: Хочу продовжити кар’єру у футболі
Девіч - наш гравець і взимку, і влітку, і восени, запевняє Ярославський
Для Нойєра найважливіше "Шальке"
Звання футболіста року дісталось Саміру Насрі. ВІДЕО
Президент "Ворскли": Потішимо вболівальників вливанням свіжої крові
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024