Пт, 19-04-2024, 15:13
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


19:08
Перша ліга: підсумки першої половини сезону
Двадцять турів відіграли команди першого дивізіону у сезоні 2010/2011 років. Взимку на команди очікує нелегкий період тренувальних зборів, доукомплектації і боротьби з економічними негараздами. А вже влітку 2011-го дві найкращі команди першого дивізіону поповнять ряди Прем’єр-ліги.

У кого ж найкращі шанси увірватись до еліти українського футболу? Хто і як зумів себе проявити протягом літньо-осіннього періоду першості – про це ми поговоримо далі.

"Олександрія" як правонаступник минулосезонного феномену "Севастополя"

Таємниця успіху "Севастополя", який у попередньому чемпіонаті здійснив несподіваний прорив, фактично без конкуренції вигравши лігу, полягала в награності і дружності колективу. Кримчани кілька сезонів поступово йшли до мети, по дорозі долаючи другий дивізіон, а згодом і поступово піднімались у першому. Сьогодні севастопольці не зовсім успішно ведуть боротьбу за виживання в УПЛ, але, як кажеться в одній небезвідомій цитаті українського тренера "это совсем другой уровень, другая культура".

Так і "Олександрія", як добре витримане вино, вичікувала все свого шансу, і от накінець-то, здається, дочекалася. Після розформування "Поліграфтехніки" у 2003-му році, яка тоді була учасником Вищої ліги, через рік була створена нова команда – "Олександрія". Клуб наново пройшов шлях до першого дивізіону з Другої ліги (в другому сезоні команда з кіровоградської області підвищилась у класі). Після цього були чотири сезону у Першій лізі. В кожному з них олександрійці були в групі лідерів, а в сезоні 2008/2009 навіть здобули малу бронзу чемпіонату.

А вже в цьому розіграші "Олександрія" розквітла під керівництвом Володимира Шарана, який пристрілювався минулого сезону з командою. На відміну від торішнього "Севастополя", олександрійці не громлять всіх підряд, але, натомість, прослідковується інша тенденція, що змушує проводити певні паралелі з кримчанами: "Олександрія" майже впродовж всього відрізку першої половини чемпіонату впевнено лідирувала в турнірній таблиці, в команди з’явився отой першоліговий клас, на якому команда перемагає суперників, і нарешті підопічні Шарана здобули в першому колі показову звитягу над головним наразі конкурентом за мале золото першості – "Львовом" - та ще й на виїзді – 3:0.

"Олександрія" - це поєднання молодості з досвідом. В команді виступають як молоді виконавці, так і футболісти, що мають немалий досвід ігор на високому рівні – це Шупік, Прийомов, Чередніченко, Ксьондз, Кабанов, Зейналов, Запорожан та інші. Прийшов в команду посеред сезону грузинський форвард Давід Таргамадзе з німецького "Фрайбурґа", який грою тут же заявив про свій величезний талант. Все гаразд в "Олександрії" з фінансами, є своя сучасна база, маленький затишний стадіон. Тож говорити про повернення часів славної "Поліграфтехніки" є всі підстави. Залишилась справа за малим – підсилитись і довести сезон, в якому залишиться зіграти навесні ще 14 поєдинків, до логічного завершення. А поки що Олександрівці йдуть з чистою душею на лаврах зимових чемпіонів на заслужений відпочинок, маючи три очкову перевагу над "Львовом", що йде другим і п’ятиочкову фору над "Закарпаттям", яке розташувалось на третьому, непрохідному до УПЛ, місці.

В очікуванні українського чемпіоншипу?

Другий сезон поспіль боротьба за дві путівки (а особливо за другу сходинку) до Прем’єр-ліги розвертається між командами першого дивізіону доволі жортско. Сьогодні одразу вісім команд претендують на підвищення у класі. Якщо раніше заздалегідь були відомі дві команди, що боротимуться за першість, а по ходу сезону до них примикали ще один-два клуби, то тепер протягом усієї турнірної дистанції декілька колективів створюють напругу у верхівці таблиці. Така конкурентність, звісно, тільки додає балів Першій лізі, яка поступово перетворюється на такий собі український чемпіоншип. Перший футбольний дивізіон в Англії є для багатьох еталоном в контексті боротьби за три вакансії до Прем’єр-ліги. Ніколи не відомо, чим завершиться гонка лідерів і хто в останній момент здобуде право виступати в найпрестижнішій лізі у світі. А от в плані фінансово-економічному Професіональній футбольній лізі треба брати приклад з англійців, які якнайкраще реалізовують свої рекламні права. ПФЛ, як окремішна від УПЛ структура, має всі можливості сама розвиватись у цьому плані, але особисті амбіції та марґінальні цілі керівників головної структури першої та другої ліг десь не дають піднятись нижчим дивізіонам в промоційно-маркетинговій структурі.

Повертаючись до питання претендентів на місця в Прем’єр-лізі, то серед восьми команд, які розташувались у верху таблиці є і старі знайомі, і цілком несподівані колективи. Так, крім "Олександрії", окреслили свої завдання "Львів", "Закарпаття" і "Чорноморець" - недавні учасники Прем’єр-ліги. В групу переслідувачів входять і вічні "темні конячки" ліги – "Сталь" та "Кримтеплиця", які незалежно від поставлених завдань, займають місця у першій п’ятірці. Ну а замикають вісімку "Буковина" та вінницька "Нива" - дебютанти Першої ліги. За чернівецьку та вінницьку команди виступає чимало футболістів з досвідом виступів на найвищому українському рівні, а їхні фінансовим справам позаздрила б ціла когорта клубів першого дивізіону. Щільність між лідерами дуже висока, тому спрогнозувати як, хто і де фінішувати наразі не візьметься ніхто. Тим паче, багато що вирішить зимове міжсезоння. Та про це ми поговоримо ще.

Телевізійний прорив

Вперше за 14 років матчі Першої ліги знову повернулись на телеекрани! При цьому — в прямому ефірі. Ініціатором цього непересічного маркетингового ходу став футбольний клуб "Львів”, який фактично своїми зусиллями, а також за сприяння Равіля Сафіуліна, створив справжню революцію. "Перший Національний” спільно з ПФЛ згодом підключились до цієї затії і навіть поспішно встигли заявити, що таке явище стане звичним для нашого футболу, однак далі слів справа не пішла.Президенту "Львова” вистачило коштів на телетрансляцію трьох матчів, а крім цього ПФЛ спромоглась організувати ще один матч за участі "Олександрії” (саме в прямому ефірі, адже були показані і деякі поєдинки в запису).

Виходячи з цього, а також зі слів президента львівського клубу Юрія Кіндзерського, який заявив, що ПФЛ не мала дотичності до трансляцій та фінансування цих ігор, робимо висновок, що Мілентій Бальчос як президент ПФЛ, а також сама ліга просто "примазались” до акції, яку фактично організовав один клуб, а потім долучились інші. Прямі телетрансляції центральних матчів першої ліги так і не стали регулярними на державному українському телеканалі. Незважаючи на ще неосяжний, але безумовно перспективний потенціал продукту Першої ліги, в ньому так не зацікавився на ділі ні сам "Перший Національний”, ні, зрештою, ПФЛ. Розвиток футболу в нижчих ешелонах чиновникам у високих кабінетах не потрібен. Вони відображають всю українську вертикаль, бюрократію. Як у державі — так і у футболі. Знову виникає питання, куди ідуть гроші, які сплачують клуби до казни ПФЛ за штрафи, як внески і т.д. Чому досі не покараний попередній президент ПФЛ Святослав Сирота за розкрадання коштів у великих розмірах? Запитань, як завжди, більше, ніж відповідей, яких ми, мабуть, так і не отримаємо, адже кінці давно пустили у воду.

Казати, що навесні трансляції поновляться — це як гадати на кавовій гущі. Хоча, зрозуміло, все залежить від самих клубів і їхніх бюджетів. Такі транслції організовувати можуть клуби із першої вісімки — тобто ті, що претендують на підвищення у класі. Однак, чи захочуть вони викидати на вітер гроші — також ставимо тут "знак питання”. Ні для кого не таємниця, що усі лідери економлять кошти на весняну частину для не зовсім доброчесних справ. Усі це знають, але довести, як в тому анекдоті про зрадливу жінку, не можуть. А ПФЛ і надалі залишатиметься осторонь цих процесів і рахуватиме купюри, перечислені на її рахунок за запалені фаєри "негідниками-фанатами”, котрі в такий "бандитсько-хуліганський” спосіб підтримують улюблену команду...

Як "Фенікс” перетворився на "Перлину” і чи відбудеться ще один камбек "Прикарпаття”?

Внизу турнірної таблиці чітко "особняком” виділились три аутсайдери, які, очевидно, і поборяться за єдине рятівне місце в Першій лізі — це "Зірка”, "Фенікс-Іллічівець” та "Прикарпаття”.

Якщо перебування серед когорти аутсайдерів "Прикарпаття” і "Фенікса” не дивує нікого, то що робить в цій компанії "Зірка”, на перший погляд, незрозуміло. Проте наслідком таких поганих результатів кіровоградського клубу є та ж причина, що й у їхніх двох колег-клубів — фінансові негаразди. Після виходу з другого дивізіону до першого, "Зірка” стала міцним середняком першості. Та поступово, вже в кінці минулого сезону, показники кіровоградців пішли на спад. Продовжується чорна полоса "Зірки” і в розіграші цього чемпіонату — у 20-ти турах команда набрала лиш 17 очок. Зате, у Кіровограді сьогодні сповнені оптимізмом. На підсумковій прес-конференції керівники клубу та міста пообіцяли докласти максимум зусиль для збереження прописки в першому дивізіоні.

А от "Прикарпаття” є головним спеціалістом по виживанню. Четвертий сезон поспіль при утопічних інфраструктурних, економічних, клубних та ігрових чинниках, іванофранківці залишаються досі серед когорти першолігових клубів. Напередодні цього сезону Івано-франківськ облетіла радісна звістка: міськрада передала під патронат ТОВ "Скорзонера" (яку пов'язують з Ігорем Коломойським) "Прикарпаття" і місцевий стадіон "Рух". Ця компанія обіцяла виділяти 12 млн гривень на утримання клубу. Однак, далі слів справа не пішла. Структура Коломойського не поспішає вкладати кошти в прикарпатців, а ті, у свою чергу, впали духом — тільки 9 очок заробила команда Пташника в осінній частині першості.

Інша історія з "Феніксом-Іллічівцем”. Наприкінці першої частини сезону всі інвестори покинули клуб, команді навіть була зарахована технічна поразка в одному з поєдинків, на який комлектив не поїхав. Однак, зібравши вільних агентів (переважно тренерів дитячо-юнацьких команд, адміністраторів), "Фенікс” дотерпів до заключного туру року. Тепер на місці "Фенікса” виникне новий футбольний клуб - "Перлина” з Ялти. Зважаючи на серйозний івестиційний ресурс, що прийшов в команду, можна вважати кримчан фаворитами в боротьбі за місце "під сонцем”.

Що готує зима?

Нема сумнівів, що поповнять ряди елітного дивізіону ті команди, які підкріплять свої ігрові результати фінансами. Тому головне завдання для тих клубів, що претендують на прохід до еліти і для тих, що боряться за виживання — накопити чи стабілізувати фінансовий капітал.

Від цього також залежить і зимова трансферна кампанія клубів. "Чорноморець” і "Закарпаття” найшвидше розпочали думати про весну — перші запросили на тренерський місток Романа Григорчука, доволі сильного фахівця; ужгородці, тим часом, розпочали чистку рядів та скуповування футболістів водночас.
"Львів” зайнявся підкріпленням фінансових тилів і поки що, за словами спортивного директора клубу Романа Лаби, це клубові цілком вдається.

Поки що команди відпочивають. Баталії відновляться аж 20-го березня. Осіння частина чемпіонату стратегічно відіграла важливу роль, однак, як зазначалось, фінішуватимуть найвище ті, хто краще перезимують. Тож командам можна побажати тільки хороших канікул, успішних зборів і стійких фінансів.

Категорія: Першість України. Перша ліга | Переглядів: 41541 | Додав: futbolUA
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Ощипко зможе повноцінно тренуватися після зимової відпустки
Словацький захисник поповнив склад луганської "Зорі": Лукас Тесак підписав з клубом дворічний контракт
Рейтинг IFFHS: "Шахтар" став найкращим клубом десятиріччя в СНД. Інші українські клуби у рейтингу IFFHS
Алекс Ферґюсон хоче придбати Ласана Діарру
Луческу хоче в 1/8 "Копенгаген" для "Шахтаря", але думає, що попадеться "Інтер", "Рома" або "Мілан"
Прем'єр-ліга. "Оболонь" - "Дніпро". ОНЛАЙН ВІДЕОЗВІТ
Каннаваро: Наше покоління було кращим
Дідьє Дрогба: Калу любить "Челсі" та уболівальників
Рейтинг IFFHS: шість українських клубів поліпшили свої позиції, а "Шахтар" ввійшов у ТОП-30
Хацкевич очолив динамівську молодь
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024