Ср, 24-04-2024, 16:36
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


19:23
Їх сформував Лобановський: зірки Динамо кінця 90-х, які стали тренерами

Із того Динамо, яке наприкінці 90-х тероризувало суперклуби Європи, тренерську кар'єру розпочали не тільки Шевченко, Ребров та Хацкевич. Список – значно солідніший.

Мені неймовірно пощастило. Я мав можливість бачити Динамо зразка 1997-99 років. Та команда Лобановського була близькою до виграшу Ліги чемпіонів. Тільки відсутність фарту не дозволила пройти Баварію у півфіналі. Як то кажуть, ці спогади – на все життя.

"Динамо"-1999, якого боялася Європа. Золотий склад Лобановського – де вони зараз

Я знав про тих гравців все. Пам'ятаю власні емоції, коли батьки купили мені футболку з 10-м номером та прізвищем Шевченка. На базарі біля Олімпійського вона коштувала "всього лише" 25 гривень, а оригінальна – на розі Великої Васильківської та Жилянської – у 10 разів більше. Захмарні гроші на ті часи! У цій футболці я їв, спав, ходив у школу – іншого одягу просто не існувало. Вона для мене й зараз – найдорожча, хоча маю оригінальні футболки Шевченка періодів Мілана та Челсі.

З тих часів вже минуло 20 років. Футболісти, які були за крок до фіналу Ліги чемпіонів, у більшості своїй залишилися у футболі. Є окремі випадки, коли "динамівці" надалі не шукали себе у футболі. У першу чергу, це Владислав Ващук, який пішов у ресторанний бізнес. Олександр Кірюхін також зник із радарів. Каха Каладзе став політиком, зараз він – мер Тбілісі. На превеликий жаль Микола Волосянко, Андрій Гусін та Валентин Белькевич вже пішли з життя.

Всі інші (ну, майже) гравці того Динамо спробували щастя на тренерській лаві. Хтось вже зумів досягнути висот, а хтось так і не спромігся повноцінно реалізувати себе у цій сфері. Тепер – конкретніше.

Олександр Шовковський останнім із цієї золотої плеяди завершив ігрову кар'єру. Певний час перебував без роботи, відпочивав від футболу, а потім прийняв пропозицію Андрія Шевченка стати асистентом у збірній України. Формально Шовковський замінив іспанця Рауля Ріанчо. Тренером голкіперів працює інший іспанець – Педро Хара. Поки важко визначити роль Олександра Володимировича у роботі національної команди.

шовковський

В'ячеслав Кернозенко теж активно розвивається на тренерській ниві. Дублер Шовковського одночасно працює з воротарями Колоса і у штабі Олександра Петракова. Цього літа разом зі збірною U-20 завоював золоті нагороди на молодіжному чемпіонаті світу.

Олег Лужний самостійно працював поки що не так багато. Єдиний досвід був у Таврії – успішним його не назвеш. Були розмови про запрошення у Карпати, але все завершилося тільки розмовами. Олег Романович допомагав Сабо, Сьоміну, Газзаєву та Хацкевичу у Динамо. У середині серпня був відправлений у відставку разом із тренерським штабом після невдачі у кваліфікації Ліги чемпіонів.

Олександр Головко працював у системі молодіжних збірних України. З юнацькими командами зміг досягнути виходу на Євро. Отримав можливість працювати з молодіжною збірною України. За півтора відбори (Головко замінив Ковальця після невдалого старту) не зумів вивести команду чемпіонат Європи. Водночас через "молодіжку" пройшов цілий ряд футболістів, які стали гравцями національної команди.

"Вечеряв з Ульє, але перехід у Ліверпуль зірвався": Олександр Головко – про Динамо, Зінченка і тренерську кар'єру

Захисники Сергій Беженар, Юрій Дмитрулін та Олексій Герасименко спробували сили в системі академії Динамо на різних посадах. Починаючи з головних тренерів, завершуючи роботою з дітьми.

Сергій Федоров був помічником Сергія Реброва у сезоні 2016/17, але з приходом Олександра Хацкевича був переведений у молодіжну команду. Після того, як Динамо очолив Олексій Михайличенко, Федоров знову повернувся до першої команди.

Володимир Єзерський. Роль цього захисника у грі Динамо кінця 90-х була мінімальною. Скоріше, Єзерський розглядався гравцем для внутрішньої арени та подальшої перспективи. Після завершення кар’єри Володимир Іванович увійшов до тренерського штабу Маркевича у Дніпрі. Команда здобула "бронзу" національного чемпіонату та вийшла у фінал Ліги Європи.

єзерський

Після того Дніпро залихоманило і стало очевидно – перспектив немає. Були розмови, що Єзерський очолить Зірку. Але новим викликом для молодого тренера стала робота з юнацькими збірними України. Спочатку отримав 1998 рік народження, а зараз працює із 2002 роком.

Олександр Хацкевич розпочинав у Білорусі – граючим тренером Динамо Мінськ, потім отримав посаду тренера збірної Білорусі U-18. Звідти перейшов у Вітебськ, після чого його запросили увійти до тренерського штабу Маркевича в збірній України. Дуже скоро Мирон Богданович залишив свою посаду, тож Хацкевич опинився у системі київського Динамо, де працював із "дублем".

Далі очолив національну збірну Білорусі, але не зміг вивести команду на Євро-2016. Почалися проблеми з чиновниками місцевої федерації. ЗМІ повідомляли, що справа могла дійти навіть до суду. Упродовж року перебував без роботи, після чого замінив Реброва у Динамо. За два роки виграв тільки Суперкубок України. Після вильоту у кваліфікації Ліги чемпіонів від Брюгге був відправлений у відставку.

Юрій Максимов. Розпочав тренерську кар’єру асистентом головного тренера Динамо Мінськ. З часом очолив київський ЦСКА, після чого пішов на підвищення – Оболонь. Там проявив себе з найкращого боку в плані результатів та розвитку молодих гравців. За два роки став головним тренером Кривбаса. Врятував команду від вильоту з УПЛ. Побудував симпатичний колектив.

максимов

Наступним місцем роботи Максимова став Металург Донецьк. Там не вдалося виконати поставлених завдань – відставка. Сезон відпрацював у Росії з Мордовією, яку вивів у РПЛ. Потім мав невелику паузу, після чого опинився у казахській команді Тараз. Через рік перебрався до Азербайджану, де очолив Кешлу, з якою виграв Кубок країни. Зараз перебуває без роботи.

Сергій Коновалов. Працював експертом на телебаченні. Потім отримав посаду асистента головного тренера в Севастополі – з Рябоконем, Кононовим та Орбу. В один період навіть був виконувачем обов'язків головного тренера команди. Пішов асистентом до Анатолія Безсмертного у Полтаву. Їм вдалося вивести команду в УПЛ, але клуб припинив своє існування. Зараз із тим же Безсмертним працює у житомирському Поліссі, яке є одним із лідерів своєї групи в Другій лізі. Думаю, рано чи пізно Коновалов розпочне самостійну тренерську роботу.

Віталій Косовський стартував у системі Динамо на посаді селекціонера. Потім працював в Оболоні на аналогічній посаді. З часом перейшов на тренерську роботу. Розпочав із рідної вінницької Ниви. Потім повернувся до Динамо, де разом із покійним Белькевичем очолював команду U-19, яка стала першим чемпіоном країни у відповідному віці. Це покоління 1995 року народження – Бурда, Яремчук, Харатін, Кузик. Через рік тренерський штаб та гравці разом перейшли у "дубль".

косовський

Працював із командою U-17. Це вже покоління 1999 року народження – Миколенко, Попов, Хахльов. У 2017 році розглядався, як тренер Динамо U-19, але посаду отримав Ігор Костюк. Минулої зими Косовський почав працювати у Ворсклі. Спочатку на посаді тренера молодіжної команди, а після відставки Василя Сачка став головним тренером полтавського клубу.

Дмитро Михайленко стартував тренером "дубля" Дніпра ще у 2009 році. Після відходу з клубу Мирона Маркевича був головним тренером упродовж останнього сезону в УПЛ. Підняв ряд молодих гравців у дорослий футбол. Дав путівку Андрію Луніну. Через рік перейшов у СК Дніпро-1. Нову команду упродовж двох років вивів в УПЛ, пройшовши Другу та Першу ліги. Дмитра Михайленка вважають одним із найперспективніших тренерів, який може досягти у футболі значних висот.

Василь Кардаш. У 2015 році розпочав тренерську роботу на посаді асистента Олександра Головка в молодіжній збірній України. На цій посаді працює і досі. Тільки от команду вже очолює Руслан Ротань.

Юрій Калітвінцев після завершення кар’єри розпочав працювати головним тренером Закарпаття. Не зміг утримати команду у Вищій лізі. Поразка Шахтареві не тільки опустила закарпатців у Першу лігу, але й дала можливість "гірникам" вперше стати чемпіонами України. Потім отримав посаду тренера юнацької збірної України. Працював також у Динамо-2 з Геннадієм Литовченком.

калітвінцев

У 2009 році виграв домашнє Євро U-19 у Донецьку та Маріуполі. Покоління гравців 1990 року народження – Гармаш, Рибалка, Петров, Коркішко, Шахов, Парцванія. Трохи молодші – Кривцов, Бутко. Був помічником Маркевича у збірній України та певний час сам очолював національну команду. Потім повернувся до клубної роботи, працюючи з російськими Волгою та Динамо. Москвичів вивів у РПЛ, але довго на посаді не протримався.

Андрій Шевченко взяв певну паузу після завершення кар’єри. Тодішній керівник ФФУ Анатолій Коньков натякав, що готовий довірити націоналку Андрію Миколайовичу, але не склалося. Шевченко підівчився і тримав паузу, щоб почати роботу з чистого аркуша.

"Сиджу на балконі, дзвонить англійський номер – "Шева?!": прес-аташе Шевченка – про закулісся збірної і перехід у Мілан “Сиджу на балконі, дзвонить англійський номер – ”Шева?!“: прес-аташе Шевченка – про закулісся збірної і перехід у Мілан

Наприкінці 2015-го замінив Олександра Заварова у штабі Михайла Фоменка, а через півроку почав самостійно працювати зі збірною. Не зумів вивести Україну на чемпіонат світу-2018, але виграв групи у Лізі націй та у відборі до Євро-2020. Нещодавно почалися розмови, що Шевченко перейде на клубну роботу у Європі.

Олег Венглинський працює у системі Динамо. Займається форвардами. Зараз має посаду асистента тренера у команді U-19.

Сергій Ребров починав з посади асистента у Динамо-2. Згодом працював помічником у першій команді. Спершу допомагав Юрію Сьоміну, а потім – Олегові Блохіну. Після кризи Олега Володимировича, отримав самостійний шанс у Динамо і, на мою думку, ним скористався. "Динамівці" повернули футбольний трон до Києва.

Третій сезон Реброва у Динамо вийшов не дуже вдалим, після чого тренер вирішив не продовжувати контракт. Рік працював у Саудівській Аравії, після чого підписав контракт із угорським Ференцварошем. За короткий термін повернув команді чемпіонський титул та зміг вивести у групу Ліги Європи.

 Сергій Тищенко

Категорія: Навколо футбольні новини | Переглядів: 4943 | Додав: adminA | Теги: які стали тренерами, Їх сформував Лобановський: зірки Ди
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Футболіст "Дебрецена" розбив вікно консульства Польщі у Харкові
ВІДЕО онлайн програми каналу 2+2 ПРО ФУТБОЛ. Ефір за 27.12.2010
Прем'єр-ліга. "Карпати" - "Зоря". ОНЛАЙН ВІДЕОЗВІТ
Перша ліга: підсумки першої половини сезону
Українець розсудить товариський матч Молдова - Грузія
1/8 фіналу Кубку Іспанії: "Барселона" не змогла обіграти "Атлетік"
Клаудіо Раньєрі розповів про заповітну мрію римлян
Перемагає не клас гравців, а їхній характер, вважає український фахівець Андрій Баль
"Волинь" зіграє спаринг з поляками
"Кривбас" Кривий Ріг - "Таврія" Сімферополь. ВІДЕОЗВІТ
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024