Сб, 20-04-2024, 15:05
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


18:24
Які шанси збірної України вийти на ЧС-2022 – авторитетні аналітики зробили переоцінку команди Петракова

Україна на ЧС-2022: шанси команди Петракова після 5 туру
 
Команда Петракова зобов'язана тільки перемагати обох прямих конкурентів. Збірну України чекає пекельне випробування у відборі ЧС-2022, але шанси на Мундіаль не такі й погані, як могло здаватися.

ЧС-2022
5 тур
Україна
1 : 1
Франція
21:45 04:09:2021
45’
Микола Шапаренко
 
Антоні Марсьяль
50’

Головна команда навіть після продовження нічийного синдрому вже з новим тренером цілком здатна посісти 2 місце та перейти у фазу стикових матчів, яка цього разу складається з двох стадій. Нагадуємо, що це все-таки це Україна вийшла з групи у відборі ЧС-2014 за схожих обставин, фінішним ривком обійшовши своїх конкурентів. Тоді, до слова, ми теж почали з нічиєї проти фаворита, а по ходу групового етапу змінився тренер. І також зіграли внічию з 5 командою групи, хоча є і різниця – вимучили принаймні одну перемогу над аутсайдером. Усе-таки все ще наша збірна дивом вийшла у плей-офф фінальної частини Євро-2020, коли вже всі її поховали, а вона тільки "обрала" собі ледь не єдиного суперника, якого могла пройти.

Петраков – уже герой, навіть якщо не виведе Україну на ЧС-2022: самопожертва, Маліновський і відмова від конспектів Шеви

І це все-таки Україна – одна з лише 10 збірних Європи, яка досі не програла жодного матчу. Так, від цього не дуже радісно, адже двічі зіграли з казахами, а 3 головні дуелі ще попереду. Та все ж з надією згадуємо, як били Фінляндію у попередньому відборі на Чемпіонат світу. Чи як успішно граємо проти балканців, коли нам дуже і дуже потрібен результат, а над головою висить Дамоклів меч. Македонія, Албанія, Сербія, Чорногорія – та навіть прокляття Словенії вдалося згодом подолати і вийти на Євро-2016. З Францією наші хлопці двічі скатали нічию у 1999-му, а 21 рік потому повторили. Чому б не провернути цей фокус з іншими?

Як ми і прогнозували, матчі з Францією нічого особливо не вирішили. Українці вибороли 1 бал, який аж ніяк не буде зайвим, але команда Дешама все ще дивиться згори вниз над нашою сутичкою. Спокійно перервана серія нічиїх вдома з Фінляндією дозволила відірватися на 7 очок від другого місця. Водночас боснійці, граючи в більшості, урвали лише 1 пункт у двох матчах з "ле бльо". Навряд чи фіни спроможуться на щось більше – аж ніяк не вірю в їхню перемогу над французами 16 листопада. У нас же 2 очки проти лідера групи – в активі. Тож тут маємо ініціативу. І боснійці, і фіни випереджають Україну лише за втраченими очками.

Та обом командам не вдалося сповна скористатися нашими останіми проблемами. "Пугачі" натужно перемогли вдома Казахстан, створивши в рази менше моментів (показник очікуваних голів гірший у понад 4 рази!), ніж команда Петракова з цією ж командою під час непростого виїзду. А ось боснійці практично відкрили нам шанс на нове переродження. Навіть якщо вони візьмуть Казахстан хоч б на виїзді, у них буде 6 очок. У той же день, 9 жовтня Україну чекає доленосний бій у Фінляндії. Якщо ми перемагаємо, після 6 туру найбільш реальним буде такий розклад: Україна набирає 8 очок, Боснія і Герцеговина – 6, у Фінляндії залишається 5. Не варто й думати про якусь там нічию в Гельсінкі. Досить!

У фінів теоретично були найменші шанси, але зараз на позицію аутсайдера в нашому тріо висунулися боснійці. Якщо збірна Петракова зможе обіграти головних суперників у всіх матчах, у неї буде 14 балів. Реалістично? Так. Але й дещо казково, зважаючи, що у групі D стільки матчів завершувалися нічийним підсумком. Якщо наберемо максимальні 9 очок у завершальних битвах, суомі не врятують навіть перемога над французами, боснійцями і казахами в решті поєдинків.

Після нічиєї у Страсбурзі могло б здатися, що найважче буде з боснійцями. Однак їх теж останнім часом лихоманить дай Боже. Команда Петева не перемагала 14 матчів поспіль (з 2019 року), вимучила товариську звитягу над Кувейтом і тут же подарувала нічию Казахстану. Боснійці не змогли забити у ворота таких далеко не топових збірних, як Коста-Ріка, Іран і Чорногорія. Оцінити силу "драконів" важко. Нічиї з французами і казахами на одному зборі – нікого не нагадує? Їхній можливий максимум тепер опустився до 15 очок. Це якщо українців обіграють. Двічі.

Несподівані фаворити на виграш ЧС-2022: Італія – навіть не в топ-3, Україна вища за Польщу та своїх кривдників

Відтак, можемо констатувати найбільший позитив першого збору Петракова – доля України залишається в руках і ногах саме його команди. Здобули стратегічно важливу нічию з Францією, щоб не залежати від можливих сенсацій. Боснійці допомогли і максимально сприяють вірі у краще. Шокована ситуацією з Еріксеном Данія і Казахстан – єдині, кого фіни перемогли за 2021 рік (а це добрих 11 матчів). Та й у тих двобоях все було дуже тоненько (по 1:0).

Спортивні аналітики із Gracenote, які передбачили успіх України після фіаско на груповому етапі Євро-2020, трохи втратили віру в наших хлопців. На початку вересня вони давали 36% на те, що команда Петракова вийде у плей-офф кваліфікації. Зараз – 32%. Натомість шанси Фінляндії посісти друге місце зросли з 31% до 40%. Боснії і Герцеговині так і відводять лише 23%. Загалом у поїздку України на ЧС-2022 в Катар вірять уже менше (9%), ніж у вояж Фінляндії (13%), але це все ще більше, ніж у Боснії і Герцеговини (5%).

Насамкінець додамо, що у разі виходу до плей-офф Європейської кваліфікації наша збірна має шанси зустрітися з такими командами, які зараз посідають другі місця у своїх групах, як: Сербія, Швеція, Швейцарія, Чехія (за втраченими очками Уельс), Шотландія, Норвегія (Туреччина відстала недалеко), Вірменія (Румунія та Північна Македонія не втрачають надій) та Албанія (Польща й Угорщина зовсім поруч). Фаворити солідно зміцнили свої позицію, тож шансів потрапити на Німеччину, Нідерланди чи Іспанію стало відчутно менше!

Навряд чи тут криється абсолютно непрохідний опонент, хоча Швеція і Швейцарія, а також потенційно Австрія (за квотою з Ліги націй) виділяються. Але й двох перших ми останнім часом, хоч і з великими боями, перемагали. З останніми нам було дуже важко грати на Євро-2020. Хоча є всі підстави вважати футбол Петракова таким, що більше підходить під австрійців, ніж гра з акцентом на контроль від Шевченка, де ми були дуже вразливі під пресингом. Водночас з Росією, яка посідає друге місце у групі з Хорватією через додаткові показники, нас мали б розвести по різних парах. За оцінками Gracenote, найближчий матч проти Фінляндії вирішить для України якщо не все, то дуже багато.

Тарас Котів

Категорія: Інтерв'ю і футбольна аналітика | Переглядів: 4304 | Додав: adminA | Теги: Які шанси збірної України вийти на
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

ПЛ, 6-ий тур: "Шахтар" мінімально здолав "Карпати" і очолив таблицю
Чемпіонат Іспанії: Повна готовність
"Дніпро" торгується за Віерінью
ПЛ 6-ий тур: "Металург" Запоріжжя - "Оболонь" Київ
Товариські матчі: Бразилія обіграла США, Італія поступилася Кот-д’Івуару
Франк де Бур хоче повернути "Аяксу" азарт
Майкл Оуен хоче допомогти "Манчестеру" вже на Різдво
Чемпіонат Англії: "Астон Вілла" - "Ліверпуль" - 3:0. ВІДЕО
Перший в році чемпіонат Аргентини виграв "Естудіантес"
Ґрегоріо Мансано: Четвертий гол дуже негативно вплинув на гравців
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024