Пт, 26-04-2024, 08:15
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


15:56
Інтер – Шахтар: бойове прощання з ЛЧ, сюрприз Каштру поставив Конте в глухий кут, унікальний герой веде в Лігу Європи

Донеччани розписали нічию (0:0) з "нерадзуррі" в шостому турі Ліги чемпіонів. Огляд матчу Інтер – Шахтар читайте на "Футбол 24".

Ліга чемпіонів
6 тур
Інтер
0 : 0
Шахтар
22:00 09:12:2020
 

Шахтар цієї осені подарував весь спектр емоцій – перемоги над Реалом йшли поруч з розгромами від Борусії Борусія – Шахтар: Швейцарія двічі б'є Україну – Пятов женеться за росіянином, 0:10 як вирок Каштру, жах збірної в ЛЧ . Все вирішувалося в останньому турі на полі мотивованого Інтера. Чемпіон України міг потрапити в плей-офф Ліги чемпіонів, опуститися в Лігу Європи та вилетіти з єврокубків взагалі. Італійці також мали всі шанси на вихід з групи, але вони змушені були грати виключно на перемогу.

Крістіан Еріксен настільки не підходить футболу Інтера, що Антоніо Конте в ключовому поєдинку вирішив ризикнути Ніколо Бареллою, в якого були проблеми зі здоров'ям. Луїш Каштру здивував стартовою схемою: 5-3-2 зі Степаненком в центрі оборони, тріо Майкон-Коваленко-Марлос у півзахисті та Тете з Тайсоном в атаці.

Інтер – Шахтар – 0:0 – огляд матчу

У дебюті зустрічі пішла рівна гра з територіальною перевагою господарів. Інтер міг забити швидкий гол, створивши супершанс після прострілу з правого флангу – Лаутаро виграв позицію в Бондаря та потужно пробив у поперечину. Шахтар організовано оборонявся, тому "нерадзуррі" підбиралися до воріт закиданнями на Лукаку, який далі шукав передачею Лаутаро.

Інтер атакував, але гостроти не було. Лише на стандартах виникали передумови для пожежі у володіннях Трубіна. Не маючи варіантів пробитися у штрафний майданчик низом, господарі почали частіше навішувати, а також безрезультатно стріляти здалеку.

Лукаку бачив неефективність партнерів, тому брав на себе ініціативу та працював по всьому фронту атаки. Бельгієць подачею справа створив Лаутаро хорошу нагоду, однак той пробив у руки голкіперу. А ще Ромелу змусив Вітао заробити жовту картку. Бразильський захисник не дограв навіть перший тайм – до попередження додалося пошкодження. На поле вийшов Хочолава.

Шахтар добре захищався та вичікував зручні ситуації для контратак. Розганяв їх до перерви виключно Тайсон. Він у фірмовому стилі протягував м'яч на швидкості кілька десятків метрів, однак віддати потім пас на загострення не міг. Перший удар "гірників" – постріл по горобцях від Коваленка. Ще була погана спроба Тайсона зі штрафного та несильний удар Додо, з яким впорався Хандановіч.

У другому таймі нічого не змінилося. Інтер насідав на ворота Шахтаря, але продертися крізь редути донеччан було важко – бракувало нестандартних рішень. Як і раніше, рятували міланців подачі з флангів і на стандартах. Лаутаро раз по раз не влучав у площину, а Трубін виграв дві дуелі в Лукаку. І якщо з першим ударом Ромелу проблем не виникло, то після другого м'яч летів точно під поперечку – молодий голкіпер витягнув.

Інтер тиснув дедалі сильніше і водночас більше втрачав концентрацію в обороні. У Шахтаря з'явилися варіанти для контрвипадів. Один з таких завершився дуже гостро. Гості вчотирьох вилетіли на чужі ворота та мали реальні шанси відкрити рахунок, однак з ударом Тете впорався Хандановіч, а добивання Майкона було неточним.

Шахтар відвів гру від власних воріт і спробував побудувати пару перспективних атак. Виходило непогано, проте без реальних шансів забити. У господарів на якомусь етапі атаки зовсім розлагодилися. Заміни Антоніо Конте оживили ситуацію – по дві нагоди мали Санчес та Еріксен. Однак Трубін відстояв свої ворота під час фінальної навали! 0:0 – нічия.

Шахтар набрав 8 очок, але не втримався на другому місці. Реал у паралельному матчі переграв Борусію та вийшов у плей-офф Ліги чемпіонів. Гладбах, маючи стільки ж балів, як у "гірників", потрапив у 1/8 фіналу завдяки перемогам в очних поєдинках. Шахтар – у Лізі Європи, а Інтер залишився без євровесни.

Реал впевнено переграв Борусію М завдяки дублю Бензема – Мадрид і Ґладбах прорвалися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Каштру підготував сюрприз – задум спрацював

Шахтар зустрічався з Інтером втретє за півроку: спершу ганебний розгром, потім нічия-відскок, а тепер заслужений поділ очок з віце-чемпіоном Італії. Антоніо Конте грав однаково, а от Луїш Каштру робив висновки та щоразу пропонував щось нове. "Вони зіграли проти нас зовсім по-іншому", – сказав після гри Антоніо Конте, пояснюючи, чому не вдалося повторити серпневе побиття.

У цей вечір Каштру пішов далі. Не просто відмова від пресингу та низький блок, а й нова структура в захисті. Шахтар зіграв за схемою 5-3-2 з метою наситити центр поля та максимально відрізати від команди пару форвардів. "Ми хотіли, щоб Коваленко, Марлос і Майкон перекривали варіанти передач на Лукаку і Мартінеса", – пояснив Каштру.

Щось нове перед вирішальним матчем Ліги чемпіонів – майже як у Гвардіоли. Тільки краще. Португальський фахівець чітко доніс ідею футболістам, тому все спрацювало. Так, Лукаку з гри не вимкнули, однак вдалося зробити так, щоб він отримував м'яч у незручних позиціях. Інтер створював гостроту з флангів – через центр проходити не вдавалося.

Українська команда читала, що планують робити "нерадзуррі", та оперативно реагувала на зміни вектора атаки чи передачі у небезпечні зони. Господарі приймали м'яч з суперником "на нозі", а коли все ж отримували час та простір, то не могли запропонувати нічого цікавішого за пас на фланг чи неточний удар здалеку.

"Ми все перепробували, однак забити Шахтарю так і не зуміли", – сумно констатував після гри Хандановіч. Інтер збився на навіси і створив після подач низку хороших моментів (ще б пак – "гірники" одні з найгірших в Лізі чемпіонів у верховій боротьбі), але з гри так і не знайшли підхід до воріт Трубіна.

Трубін – унікальний український голкіпер, Степаненко – топ-клас

Ключову роль у новій схемі отримав Тарас Степаненко. Він грав центрального у трійці захисників, допомагаючи молодим партнерам стримувати форвардів Інтера. За виключенням кількох епізодів (перед ударом Лаутаро в поперечку Лукаку легко відтер Степаненка) капітан впорався на відмінно. Перемикався між двома форвардами, нав'язував боротьбу, вигравав другий поверх, виносив м'яч.

Бондарю та Вітао потрібні були підказки, щоб не наварити у протистоянні з Лукаку та Мартінесом. Валерій все ж припускався помилок, які могли стати результативними, але це стосувалося більше браку в індивідуальних діях. Структурно оборона на чолі зі Степаненком майже не провалювалася.

Від тіньового героя до явного. Як би добре Шахтар не оборонявся, а нагоди в Інтера все одно виникали. Десь українцям допоміг каркас воріт, десь збитий приціл суперника, а десь і дії Анатолія Трубіна. Як він витягнув м'яч з-під поперечини після удару Лукаку – просто краса. "Їхній голкіпер був найкращим на полі", – вердикт Антоніо Конте.

19-річний воротар не обмежився якісною роботою на лінії, а класно грав на виходах. А це вже інший рівень – не просто реакція і талант, а розуміння гри. Впевнено йшов на перехоплення та завжди діставався до м'яча. Грамотно читав епізоди та не застигав у напівпозиціях. Дуже круто! Трубіна оцінили навіть в УЄФА – він номінований на гравця тижня поруч з Неймаром і Бензема! Навряд чи Шахтар бодай задумується про продаж Анатолія, проте така реклама явно докидає пару мільйонів до його вартості.

В Україні зараз достатньо якісних голкіперів. Пятов, Лунін, Бущан, Нещерет. І в усіх один недолік – вони творять дива на лінії, але часто помиляються на виходах. Трубін переконує, що він таким не страждає. І робить це на найвищому рівні, видаючи 3 "сухі" матчі в Лізі чемпіонів проти Реала та Інтера. З командою, яка, за словами головного тренера, весь вільний час витрачає на відпрацювання стандартів, але все одно ловить паніку.

Луїш Каштру фактично відмовився від атаки та зіграв на 0:0. Все обмежувалося рідкісними контрвипадами зі ставкою на швидкість Тайсона. Було помітно, що Шахтар не хоче ризикувати заради перемоги. Нічия могла принести плей-офф Ліги чемпіонів, якби Реал у паралельному матчі не здолав Борусію. Ще в першому таймі стало зрозуміло, що від Гладбаха годі чекати подарунку, а такий Інтер можна обіграти, але донеччани не змінили стратегію та не побігли вперед. Злякалися?

Ситуація знайома. В останньому турі попередньої УПЛ Зоря також вирішила не ризикувати місцем в Лізі Європи та не спробувала дотиснути Десну, щоб вирвати путівку в ЛЧ. Тоді луганців зацькували. Шахтарю подібне не загрожує. По-перше, Інтер на відміну від Десни влаштував потужний фінальний штурм. По-друге, донеччани не тягнули нахабно час. По-третє, в суперниках команда, на голову вища за класом.

Третє місце Шахтаря в групі з Реалом, Інтером і Борусією – хороший підсумок. Особливо з врахуванням коронавірусних проблем і постійних чуток про можливе звільнення тренера. Чемпіон України став однією з найкращих третіх команд у цій Лізі чемпіонів і до останнього боровся за плей-офф у складній групі.

Шахтар постав у новому обліку, показав зразковий контратакувальний футбол з Реалом, успішно (не без удачі) паркував автобуси, які витримували тиск протягом всього матчу. Молодь отримала неоціненний досвід гри проти Лукаку та Бензема, команда встала після принизливих ударів від Борусії, Тете та Трубін засвітилися на всю Європу. Сильна Ліга чемпіонів від Шахтаря.

Категорія: Ліга чемпіонів УЄФА | Переглядів: 4351 | Додав: adminA | Теги: сюрприз Каштру поставив Конте в глу, унікальний герой веде в Лігу Європи, Інтер – Шахтар: бойове прощання з Л
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

"Мене здивували скарги англійців у зв'язку з поразкою їх заявки" - Блаттер
Моурінью: Мені прикро за Хаві
Перше коло: Прикрий старт "Динамо" та інші матчі
Ліга чемпіонів: "Динамо" Київ - "Гент"
"Сампдорія" націлилась придбати Каналеса
Мішель Платіні схвалив об’єднання чемпіонатів Чехії та Словаччини
Чемпіонат світу-2018 буде в Росії, а мундіаль-2022 - у Катарі
"Шахтар" бажає придбати Еммануеля Еменіке
В УЄФА так і не отримали якихось доказів корупції проти України від Марангоса
Кононов: "Карпатам" потрібно підсилюватися
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024