Чт, 25-04-2024, 11:39
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


14:06
Євро-2020 мусить стати жертвою коронавірусу – мільярдні втрати УЄФА і колапс у клубному футболі

Сьогодні УЄФА проведе онлайн-засідання, де буде вирішувати, як подолати кризу в європейському футболі через коронавірус.

Перед УЄФА зараз дуже важке завдання – врятувати футбольний сезон у Європі, навіть не знаючи, коли відступить пандемія коронавірусу. В таких умовах практично неможливо знайти ідеальний варіант, який розв'яже усі проблеми. Адже потрібно вирішити, як бути з національними чемпіонатами, єврокубками і найголовніше – з Євро-2020. Поки Європа закрита, на карантин футбольним чиновникам потрібне стратегічне рішення. Воно повинне бути гнучким, дієвим і реальним. Проте не варто виключати, що все цілком може провалитися. Фахівці уже порахували, що в разі неможливості відновити проведення матчів до 9 травня, то поточний розіграш не вдасться завершити у будь-якому разі.

Валенсія потерпає від коронавірусу – у клубі оприлюднили шокуючу статистику інфікованих Валенсія потерпає від коронавірусу – у клубі оприлюднили шокуючу статистику інфікованих

Дограти поточний сезон – пріоритет

Практично усі національні чемпіонати в Європі призупинені. Лише кілька першостей продовжують проводити матчі за зачиненими дверима, але й це не надовго. Цілком ймовірно, що після сьогоднішнього засідання УЄФА європейський футбол зупиниться повністю. В такій ситуації потрібно вирішити, що робити після відновлення нормального стану речей: як реформувати календар і втиснути величезну кількість ігор у короткий термін, як вирішити питання з контрактами і спонсорськими угодами чи як розподілити квоти на наступний сезон, якщо не вдасться дограти теперішній.

Коронавірус атакує: усі можливі сценарії футбольного сезону – від зміщення календаря до повного колапсу

Напередодні з'явилася інформація, нібито УЄФА зобов'яже визнати чемпіонами поточних лідерів у своїх чемпіонатах і закріпити нинішній розподіл місць у турнірних таблицях. Однак португальське видання A Bola оперативно сконтактувало з союзом і отримало спростування – нав'язувати лігам директивне рішення ніхто не планує. У регламентах більшості національних асоціацій прописано, що саме вони повинні приймати остаточне рішення в подібних ситуаціях. Але чиновники на місцях все ж чекають, поки УЄФА запропонує уніфіковану формулу. Річ у тім, що федерації не хочуть іти на конфлікт зі своїми клубами (а цього точно не уникнути), вони воліють мати офіційну рекомендацію від вищої інстанції.

Що стосується Ліги Європи та Ліги чемпіонів, то тут все складніше. Якщо національні чемпіонати будуть проведені за ущільненим графіком, то "вікон" посеред тижня практично не буде, а ще не зіграні навіть матчі стадії 1/8 фіналу. Все частіше звучать ідеї теж завершити турніри у спрощеному форматі. Йшлося і про "баскетбольний" фінал чотирьох/восьми, і про можливість скоротити плей-офф, граючи надалі лише по одному матчі на кожній стадії. Але навіть близько не вдається дійти спільного знаменника, адже єврокубки, передусім Ліга чемпіонів, – це величезні гроші, імідж та увага уболівальників.

Ювентус пішов шляхом PornHub, Мессі продає одяг, а син Роналду грається зі світом – футбол на карантині

Перенесення Євро-2020 – найочевидніший вихід

Сьогоднішнє засідання УЄФА покликане першочергово вирішити питання з чемпіонатом Європи-2020. Очевидно, що першість практично неможливо провести у заплановані дати. Навіть, якщо вдасться домовитися з лігами, щоб вони завершили свої чемпіонати достроково, не дограючи решту матчів, то є ще кілька проблем.

Досі не визначені останні чотири учасники форуму, як мали здобути свої путівки через плей-офф Ліги націй, тому не сформований остаточний склад учасників. Чимало команд досі не знають усіх своїх суперників. Відтак провести якісну підготовку до турніру не вдасться. Ще й товариські матчі теж масово скасовані.

Проводити Євро-2020 у заплановані дати – це погодитися з тим, що він не буде турніром належного рівня. І це лише задля мінімізації фінансових втрат. У Союзі вже оцінили приблизні збитки від ймовірного перенесення і хочуть, щоб ліги, національні федерації зробили свій внесок у компенсацію витрат, пов'язаних із організацією Євро в незаплановані дати. Зокрема, самим лише лігам сумарно доведеться заплатити більше 300 мільйонів євро.

Та й щодо перенесення теж є питання. Розглядаються два основні варіанти. Найпростіший – провести форум влітку 2021, домовившись з ФІФА про перенесення Клубного чемпіонату світу. До того ж реформа цього турніру цілком сприяє такому сценарію. Тоді як організація чемпіонату у листопаді/грудні 2020-го – це чергові складнощі. Доведеться "ламати" ще й наступний сезон у національних лігах, а це може викликати спротив. Знову ж, не можна віть мріяти про нормальну підготовку учасників. Саме тому останній варіант від самого початку вважався малоймовірним у реалізації.

ФІФА мусить долучитися до вирішення проблеми

Звісно, від пандемії у футбольному світі найбільше постраждав УЄФА. Союз активно консультується з фахівцями і розробляє різні сценарії під різний перебіг подій з пандемією. Проте остаточне вирішення не можливе без сприяння ФАФА. Асоціація випустила відеоролик для уболівальників, закликавши зберігати спокій та слідувати рекомендаціям, щоб запобігти поширенню вірусу, але цього надто мало.

Венгер, Почеттіно, Моурінью та Інфантіно знялися в ролику ФІФА про профілактику коронавірусу

Це усвідомлює президент організації Джанні Інфантіно. Італієць постійно контактує з УЄФА щодо пошуків рішення. Основне, що потрібне від ФІФА – це згода перенести згаданий вище Клубний чемпіонат світу-2021. Навіть саме місце проведення якого – Китай – вже робить цей турнір проблематичним. Очевидно, що ідею з реформою КЧС доведеться відтермінувати, але на фоні решти подій – це дуже мала втрата.

Нагальне питання для ФІФА та УЄФА – це допомогти національним лігам з контрактними ситуаціями. В Італії вже говорять, що угоди футболістів та спонсорів з клубами, які закінчуються в кінці червня, буду автоматично продовжені до 15 липня. Це допоможе командам більш-менш в нормальних умовах завершити чемпіонати і єврокубки, якщо розіграш вдасться відновити, а Євро-2020 таки перенесуть.

Всім уже очевидно, що втрати від матчів без глядачів і виплати за телеправа завдадуть шалених збитків клубам, тому також потрібно знайти формулу, яка вирішить справедливість виплат футболістам за контрактами. Адже у топ-чемпіонатах гравці продовжують отримувати солідну зарплатню в умовах, коли клуб нічого не заробляє, а робочий процес повністю зупинений. Одіозний президент Брешії Массімо Челліно вже навіть заявив, що уряд повинен виплатити компенсацію клубам Серії А, інакше на італійський футбол чекає катастрофа.

Очевидно, що рішення, яким б вони не були, будуть дуже непростими і будуть не влаштовувати практично усіх. Однак наразі питання особистих амбіцій клубів, гравців, ліг та асоціацій цілком другорядні. Потрібно діяти спільно, щоб подолати одну з найбільших криз в історії футболу. В теперішній ситуації очевидне лише одне, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не може гарантувати УЄФА навіть приблизну дату повного контролю над вірусом, і до тих пір, поки цього не відбудеться, ніщо не гарантоване.

 

Категорія: Футбольні новини | Переглядів: 4369 | Додав: adminA | Теги: Євро-2020 мусить стати жертвою коро
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Павлов: При мені за п'ять років Рикун випив лише бокал пива
З вересня матчі "Шахтаря" показуватиме загальнодоступний канал
Едіна Джеко вже хоче "Ліверпуль"
Сеск: У Мессі важко буде відібрати "Золотий м’яч"
Девіч - наш гравець і взимку, і влітку, і восени, запевняє Ярославський
Італійська Серія А. 16 тур. Прев'ю
Едмар невдовзі стане українцем
Для Нойєра найважливіше "Шальке"
Шостий тур Української Прем’єр-ліги: підсумки
"МанСіті" віддасть Джонсона в оренду
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024