Сб, 20-04-2024, 14:18
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


22:17
Дячук-Ставицький: Треба припинити запрошувати у наші клуби низькопробних легіонерів
Відомий український тренер Юрій Дячук-Ставицький поділився рецептом порятунку вітчизняного футболу.

- Нещодавно в Києві відбулися всеукраїнські збори фахівців дитячо-юнацького футболу, - каже Юрій Михайлович. - Виступаючи на них, я заявив, що наша футбольна Прем’єр-ліга захворіла на сифіліс. У цієї організації нині відпадають руки, ноги й інші частини тіла. Учора збанкрутував "Кривбас", сьогодні ліквідували "Арсенал", завтра може зникнути "Севастополь", а післязавтра - ще котрась команда. Прем’єр-ліга нині не виконує тих завдань, які було передбачено під час її створення. Цей орган мав би створити фонд, з якого виділяли б кошти для допомоги проблемним клубам. Прем’єр-ліга мала б допомагати дитячому футболу, який працює на її клуби. А вона нічого цього не виконує. 

- І який бачите вихід із ситуації?

- Найперше потрібно визначити причини цього процесу. В Україні завищено зарплати футболістам. За теперішньої ситуації в країні це - неприпустимо. Порівняння доходів пересічного українця та пересічного футболіста не витримує жодної критики. Кілька клубів зависоко підняло планку платні гравців, оскільки вони грають у Лізі чемпіонів та Лізі Європи й хочуть досягнути там результатів. Але ми бачимо приклад "Чорноморця", який грає в єврокубках і показує хорошу гру. А ще влітку одесити пішли на такий непопулярний крок, як зниження гравцям зар­плати. "Карпати" зробили те саме. Обидва клуби тепер функціонують. 

Мені здається, треба припинити практику запрошення в наші клуби низькопробних легіонерів, натомість більше уваги приділяти дитячому футболу. Чомусь посередні іноземці грають у нас, а наших футболістів закордонні клуби фактично не беруть. Діти, молодь, що мають задатки, потрапляють у клуби Прем’єр-ліги, але там їм не дають можливості грати. Тому доморощеним виконавцям складно про себе заявити. В нашій збірній нібито є хороший підбір виконавців, але їх дуже мало. Якщо в національній команді Франції може бути два-три рівноцінні склади, то в нас ніким замінити гравців основи. У цьому ми переконалися в матчі-відповіді плей-оф до чемпіонату світу. 

Через кризу в Україні та загалом в Європі власники клубів почали задумуватися про зниження футболістам зарплати. Дехто вже почав це робити. А той, хто вирішив уникнути цього, має проб­леми. Ті ж "Арсенал" та "Кривбас" платили завищені зарплати футболістам і через це вилетіли з професіонального футболу. Ця ситуація може повторитися і в інших клубах. Щоб не допустити цього, Прем’єр-ліга повинна спробувати домовитися з власниками клубів про зменшення зарплат і кількості легіонерів, посилення роботи з дітьми. 

А нині Прем’єр-ліга не виконує регламенту, в якому записано, що кожен клуб повинен мати власну дитячу школу й належно її фінансувати: побудувати базу, облаштувати тренувальні поля, оплачувати роботу тренерів. Низка клубів цього не робить. Мова, зок­рема, про "Таврію", "Ворсклу" та "Говерлу", школи яких не представлено у вищій лізі дитячо-юнацького футболу України. Насправді треба виховувати своїх футболістів, які в майбутньому не вимагатимуть захмарних зарплат, задовольняючись середньою платнею. Цим шляхом 10 років тому пішла Німеччина. І тепер усі німецькі збірні - на провідних ролях у світі, а в Бундеслізі грає чимало місцевих виконавців.

- Але частина клубів хоче успішно грати в єврокубках, вони мають гроші й задають іншим тон високими зарплатами гравців…

- Так, є такі клуби. Але є й інші приклади. Скажімо, у "Дніпрі" більшість складу футболістів становлять українці. В "Динамо" теж близько 50% легіонерів не потрап­ляють в основу, натомість грають молоді українці. В "Чорноморці" теж є молодь, а легіонерам знизили зарплату, і це не заважає команді грати в Лізі Європи. Коли жінка йде на ринок, щоб закупити продуктів для приготування обіду, то бере із собою гаманець. Кожна має різну суму, але одна може витратити мінімум і приготувати смачну їжу, а інша - багато грошей і зварити несмачну страву. Так само й у футболі. Треба думати про навчання своїх дітей, підвищення кваліфікації тренерів і майбутнє загалом. 

- "Шахтар" не один рік багато грошей вкладає у власну академію, а в основі грають тільки захисники з українським паспортом, провідними виконавцями вважають латиноамериканців…

- Це проблема керівництва "Шахтаря", тренерів та їхньої політики. Вони так поставили питання, що в атаці та лінії півзахисту грають іноземці, а українців туди не ставлять. І річ не в тім, що погано працює академія. Просто своїм вихованцям не довіряють. "Гірники" ставлять перед собою високі завдання і для їх виконання беруть легіонерів. Тому так виходить, що Сербія, хоч і невелика країна, має багато своїх представників у сильних чемпіонатах, а у великій за територією Україні фактично немає таких виконавців. Отже, в нас погана ситуація з дитячими тренерами, які не вміють готувати футболістів. І цим треба серйозно зайнятися. А наші клуби, за винятком "Шахтаря", все кидають на основу, дубль та U-19, а з дитячим футболом мало хто хоче працювати. 

Як на мене, велика проблема в тому, що недостатньо уваги приділяють найменшій віковій категорії - дітям 6-10 років. Фізкультури в нас майже немає, клуби набирають дітей з інших шкіл. Подивіться, хто грає в команді U-19 "Шахтаря" - там одна-три людини з Донбасу, решта - з усієї України. Тобто вони не виховують дітей 8-10 років, а крадуть їх в інших. Це стосується не тільки "Шахтаря", а й багатьох інших клубів. За кордоном діти навчаються футболу з шести років, у нас же починають заняття з 10-ти. Окрім того, ми не програємо у функціональній підготовці, але поступаємося в технічній. Деякі гравці збірної не можуть зробити точної передачі лівою ногою. 

Переконаний, вирішувати проблему потрібно знизу, з дитячого футболу. В нас є багато талановитих дітей, але вони чомусь не мають запиту за кордоном. Проблема - в навчально-тренувальній роботі, кваліфікації наставників. А клуби на це питання не хочуть звертати увагу. Якщо розвиватимемо дитячий футбол, то в майбутньому клуби зможуть менше витрачати на зарплати своїм гравцям, запрошуватимуть менше дорогих і часто поганої кваліфікації іноземців.


Категорія: Навколо футбольні новини | Переглядів: 4917 | Додав: adminA | Теги: Дячук-Ставицький: Треба припинити з
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Пепе має намір залишити "Реал"
Мартін Демікеліс по-дружньому попрощався з Ван Ґаалем
Тимощук приносить "Баварії" перемогу над "Айнтрахтом. ВІДЕО
Товариський матч: Україна - Нідерланди. ВІДЕОЗВІТ
"Барселона" готує для Гвардіоли новий контракт
Рамос отримає на трансфери від Коломойського стільки грошей, скільки зможе витратити
Руслан Фомін: Буду грати в "Іллічівці"
Нані може стати гравцем "Інтера"
Рафаель Бенітес домовився з "Інтером"
Жозе Моурінью: Я задоволений статистикою команди
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024