Пт, 19-04-2024, 02:04
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


19:32
Динамо – Зоря: Київ ефектно бере рекордний Кубок України – шоу Шапаренка і Ко, надія Шевченка та побиття, що лякає


Динамо Київ та Зоря розіграли Кубок України 2020/21. Команда Луческу вирвала заслужену перемогу (1:0). Рахунок і звіт матчу – на "Футбол 24".

Кубок України
Фінал
Динамо
1 : 0
Зоря
19:00 13:05:2021
осн. час ( 0 : 0 )
98’
Віктор Циганков
 

Фінал Кубка України приймає Тернопіль – Міський стадіон імені Романа Шухевича. Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Зоря на "Футбол 24", стартував о 19:00. Київський клуб отримав шанс оформити рекордний 9 золотий дубль в історії незалежної України. У свій 94 день народження динамівці протистоять команді, яка тільки чекає на свій перший титул. Динамо жодного разу не програло Зорі, якщо брати кубкові зустрічі чи останні 4 матчі УПЛ. Максимум луганського колективу – участь у фіналі Кубка. Кияни ж могли сьогодні зрівнятися за кубковими тріумфами з Шахтарем, в якого 13 трофеїв.

Жорсткий початок від команди Скрипника. Жунінью прийняв Циганкова так, що наставник Зорі аж показав жестами: "Легше, хлопці". Схоже, віце-капітан Динамо готовий прийняти умови гри. Тепер уже Циганков відповів бразильському легіонерові "люб'язністю". Конає від болю Миколенко, з яким жорстко відіграв Громов. Схоже, Артем наступив на руку захиснику збірної України. Сльози, крики динамівця. Вимушена заміна на 12 хвилині, виходить Караваєв. Вернидуб зриває прохід Бєсєдіна. Знову дуже боляче гравцю Динамо. Перша жовта на 14-й. Чи не перший більш-менш момент у матчі на 15 хвилині трапився. Жунінью кинув Громова у прохід вільною зоною ліворуч, але Забарний підчистив.


Динамо – Зоря – відео гола та огляд матчу

Бєсєдін класно чіпляється за м'ячі поблизу штрафного. Один з таких моментів завершився першим ударом. Буяльський на 21 хвилині перекинув ворота. Відзначаємо і початок атаки з глибини від Попова. Закидання від центральних захисників створюють певні проблеми Зорі, а ось з останнім пасом важкувато. І знову закидання на Громова. Артем виграв простір у центрбеків і, здавалося, міг вибігати на побачення з Бойком, але Караваєв дуже розумно підстрахував – спокійно, наче професор італійських університетів, прочитав епізод на хід раніше.

Вернидуб після стандарту від Юрченка намагався пробити. Офсайд, хоча якби забив, то перевіряли б, бо не все так однозначно. Іванісеня вдає, що Шапаренко відмахнувся від нього. Рука пройшла по грудях, хавбек Зорі симулював біль, тримаючись за обличчя. Навіщо? Першого влучного пострілу від обох команд ми дочекалися аж під кінець тайму. Жерсон видряпав круглого на фланзі, Бєсєдін пробив – Васіль парирує ефектний обвідний удар. Юрченко подав штрафний з лівого флангу. Попов програв верх Фаворову, вбивчий момент загубив захисник Зорі.

Останні хвилин 5-10 першого тайму відчутно за луганською командою. Юрченку дають пробивати метрів з 22. Забарний необачно скидає снаряд Громову, невдала спроба здалеку. Шахаба і Сайядманеша на лаві запасних показали недарма. Цікавіше комбінує Динамо, але автобус Зорі поки особливо й не думає потріскувати. Попереду ж у команди Скрипника переважно стандарти і дальні непідготовлені постріли. Попов відчував дискомфорт, тепер ще й Шапаренко тримається за ногу. Важкий день для киян.

Агресивний початок другого тайму від Динамо. Агресивний у кращому значенні слова. Що витворив Шапаренко! Микола пройшов двох суперників у центрі поля, протягнув м'яч на ривку і пробив – мінімально недокрутив, поперечина рятує Зорю. Сидорчук і Караваєв стріляють здалеку, Васіль все контролює. Попов і Забарний жорстко прийняли Кабаєва і Вернидуба, силова боротьба сьогодні в ціні. Циганков тягне снаряд на ударну позицію, не вистачає сили. Як же промахнувся Бєсєдін! Циганков розірвав лівий фланг Зорі і викотив під удар зовсім вільному Артемові. Неймовірний шанс, кращий за пенальті.

Ефектно стелиться Забарний у підкаті. Хочете жорсткої силової гри, та будь ласка, робіть так само. Але нащо ж суперників калічити? Підказує коментатор, що Громов наступив на зап'ястя Миколенку. Головний тренер збірної України Андрій Шевченко переживає не надто позитивні емоції на трибунах. Сайядманеш вийшов замість Назарини на 63 хвилині, друга заміна в матчі, перша від Скрипника. Жерсон демонструє невиправданий егоїзм. Караваєв перспективно вривався у штрафний, Родрігес вирішив пробити сам. Попов вище всіх у повітрі після кутового, але б'є над воротами.

Жерсон класно подав на дальній кут воротарського. Бєсєдін цього разу виконав все як слід, але Васіль дуже крутий на лінії. Не клеяться контратаки в Зорі, динамівці все перекушують. Гладкий замінив Кабаєва на 82-й. Луческу витримує паузу. Готується до овертайму? Шаперенко знову класно пройшов у саме серце штрафного луганців, а ось з пасом перемудрував – перехопили. І знову Микола розриває ліворуч. Спочатку пройшов і пробив так, що лише захисник Зорі вибив з дев'ятки. За хвилину Шапаренко вже виклав під удар Циганкову – вище.

Знову Віктор пробиває, Фаворов прикриває порожній кут – претензії на руку, але за таке пенальті не дають. Сайядманеш пройшов на швидкості, Забарний з великими проблемами встиг поцупити круглого з-під ніг іранця, який вимагає пенальті. Дарма. Через претензії до судді виникла маленька сутичка. Сидорчук і Алах'яр отримали по жовтій. Шахаб замінив Громова на останніх секундах компенсованого часу. Буде овертайм, ще по 15 хвилин нас чекає.

Шапаренко влучає у Вернидуба, знову хтось намагається угледіти руку, і знову даремно. Циганков крутить у дальній кут – Васіль! Дальня спроба Іванісені, занадто оптимістична. На 98 хвилині Динамо розіграло все ідеально. Бєсєдін на Жерсона, м'який простріл, п'ята Буяльського, розстріл від Циганкова. Це був 13 удар киян проти 6 спроб Зорі.

Буяльський з болем падає у штрафному Зорі. Це пенальті. Жунінью завозився з м'ячем, після чого вдарив по ногах динамівця, який різко перехопив снаряд. Боляче Віталію. Не менш прикро і Циганкову. Васіль класно потягнув 11-метровий. Інтрига доживе до другого додаткового тайму лише завдяки голкіперу, який покидає команду Скрипника після завершення сезону. Караваєв блискуче подав з неробочого лівого флангу, Буяльський дивом не забив з кількох метрів – снаряд в останню мить пішов убік від стійки.

Жерсон тягне, Буяльський у падінні проштовхує. Циганков прибирає захисника, але дає вище. Неймовірний нефарт Динамо при завершенні атак. Іванісеня грубо ставить ногу на стопу Буяльському. Тільки жовта, хоча за аналогічні фоли київським футболістам раніше виписували і червоні. Спишемо на те, що суддя не хоче псувати фінал. Буяльського від гріха подалі знімають, виходить Гармаш.

Була підозра на пенальті і на користь Зорі. Кендзьора на межі фолу боровся із суперником, допомагаючи собі руками. За таке в Європі можуть охоче покарати, але епізод на розсуд судді – 50 на 50. Жерсон не хоче покидати поле. Жунінью допомагає Родрігесу. Де Пена зіграє останні пару хвилин. Розриви у захисті підопічних Скрипника. Шапаренко котить Циганкову на межу воротарського, той знову програє дуель Васілю. Майже 20 ударів Динамо, 10:1 за влучаннями у площину воріт. Дуже односторонній матч, де Васіль і Шапаренко стають найкращими без жодних питань.

Зоря била по ногах, Динамо било якістю гри

Перевага команди Луческу жахала. Рахунок 1:0 дещо вводить в оману. Скільки моментів, схожих на змарнований пенальті, не реалізували Циганков, Бєсєдін і компанія. Якби не Васіль, розгром 3:0 видався б Зорі найменшим злом. Скрипник не має рації, коли говорить, що дозволили Динамо небагато в атаці. У першому таймі ще так, стримували досить ефективно, хоча позначилася і рання заміна Миколенка, і регулярні проблеми киян зі здоров'ям. У решті – Київ проїхався катком. Тотальний контроль і домінування над третьою силою українського футболу. Скрипник має рацію, коли каже, що Луческу перетворив Динамо на справжню машину.

Зоря приїхала в Тернопіль вбиватися за результат. Не шкодуючи ні себе, ні особливо ніг суперника. Ця брутальність не сподобалася. Крім нічим не обгрунтованих грубощів і кількох гострих подач Юрченка, кандидати у збірну України нічим не запам'яталися. А сьогодні був справжній тест і великий шанс показати себе перед Шевченком. Однак за моментами команда Скрипника нагадувала Агробізнес на цьому ж стадіоні у півфіналі. Стандарти так і залишилися єдиним хлібом. Фірмові контратаки не працювали і близько, хоча у першому таймі було кілька перспективних підходів. По перерві ледь не втік Сайядманеш. Ось фактично і все. Подарунковий матч для Бойка. Гарна робота захисту Динамо, незважаючи на швидку заміну і вихід Караваєва під неробочу ногу.

Жерсон магічний, Шапаренко виростає в лідера

Є якась бразильська магія, енергія свята, яке не вщухає, в цьому тілі вінгера збірної Люксембургу. Жерсон створив у дечому подібний гол у Брюгге, підключився і нині, асистуючи парочці Буяльський/Циганков. Його стрімкі проходи були настільки невловимими, що гравці Зорі не встигали врубати по ногах. Міг Родрігес нині цілий хет-трик асистів спорудити, але партнери все відмовлялися влучати в рамку чи бити повз голкіпера. Відіграти 2-3 опонентів – взагалі не проблема. Жерсон розкидав суперників, мов кеглі по кутках.

У схожому, тільки ще вражаючому, стилі діяв Шапаренко. Момент матчу стався на 55 хвилині. Навіть Мессі не соромно було б поаплодувати за таке. Показує, що дає назад, але миттєво розвертається і пошиває в дурні першого суперника (Громова). Кидає поміж ніг другому (Назарині). Проходить третього (Хомченовського). За лінією м'яча вже шестеро! Виходить перевага 3 в 2. Але не по центру, тож доводиться остаточно прибирати ініціативу до своїх ніг. Вернидуб не встигає заблокувати удар, Васіль просто дивиться, як елегантно летить снаряд. Поперечина відкладає шедевр.

При попередніх тренерах десятці Динамо не вистачало цієї впевненості в собі. Не вистачало дозволів брати гру на себе, робити ці феноменальні на рівні УПЛ ривки. Ініціативність креативного гравця – одна з визначальних рис. Маліновський показує це в Серії А. Шапаренко припинив боятися, і це дуже важливо. Йому все ще не вистачає впевненості в деяких епізодах, але він показує, що здатен постачати топові моменти для себе і партнерів у кожній грі. Якщо і надалі відчуватиме цей голод до гри, завжди хотітиме тільки більшого, можуть вирости люди, можна буде не просто мріяти про топ-чемпіонати.

Циганков і Бєсєдін неоднозначні, але Шевченко міг знайти позитив перед Євро

Скільки ж загубили вони моментів! Реалізація – головна претензія до Динамо. Про неї казав і Луческу. Якщо вже й пенальті не забивати... Циганков відзначився (має дякувати Жерсону та Буяльському), але повинен був ховати Зорю значно раніше. Бєсєдін традиційно дуже сподобався у силовій боротьбі, підіграванні партнерам. А ось із прямими обов'язками форварда теж не впорався. Цікавий момент: Циганков, Жерсон і Буяльський не рідше за Артема опинялися в центрі штрафного майданчика луганців. Особливо насичували цю зону крайні півзахисники.

Відтак Бєсєдін часто зміщувався ближче до країв. Граючи у відтяжці, приносить багато користі. Це не тільки скидання на партнерів, але й багато невидимої чорнової роботи, руху, тиску на суперника. Можливо, це настільки фізично затратно, що на завершення вже не вистачає сил. Утім, Артем залишається топовим кандидатом на те, щоб здивувати фанатів збірної України на Чемпіонаті Європи. Нападник, який в еру Шевченка забив більше м'ячів, ніж більш розпіарений Мораєс, може знову допомогти у важкий момент. 73,5 хвилини на гол Бєсєдіна за збірну в офіційних матчах. Це майже в 6 разів краще за показник Жуніора. І приблизно втричі перевершує показник Яремчука. Аби тільки травми не завадили.

Практично готовою Шевченку запропонували і пару центрбеків. Попов і Забарний вичистили все, що тільки могли. Денис ще й становить неабияку загрозу біля чужих воріт. Молодіжний чемпіон світу не тільки часто виграє дуелі на другому поверсі, а й вміє віддати гострий пас з просуванням у штрафний. Ці риси яскраво розвивав Петраков у збірній U-20. У молодіжці та з попередніми тренерами Динамо Попов ніби вже й не так розвивався у цьому компоненті. Зараз йому знову довіряють запускати атаки, і це дуже смачна опція.

Надто молоді, не дуже досвідчені (22-річний Попов ще досі не дебютував за головну збірну)? Практика із Забарним показує, що можна, але рішення за головним тренером національної команди. Приємно, коли є вибір, а тренер-іноземець з радістю розвиває навички українців. Гірше, коли неможливо провести гідну ротацію. Відразу 8-9 футболістів нинішньої основи Динамо набрали таку ігрову, фізичну та психологічну форму, що тільки бери і ліпи на здоров'я під своє бачення. Цікаво, як цю ситуацію використає і розвине Шевченко на Євро.

Тарас Котів

Категорія: Кубок України з футболу | Переглядів: 4341 | Додав: adminA | Теги: Динамо – Зоря: Київ ефектно бере ре
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

4-ий тур ПЛ: матчі суботи
"Шахтар" Донецьк - "Карпати" Львів. ВІДЕОЗВІТ
"Зоря" купила ще одного гравця
Матеус - футболіст "Дніпра". Офіційно!
Кака: Гол - це те, що мені було потрібно
"Динамо" готується до "Шерифа" на тренажерах
Прем'єр-ліга. "Оболонь" - "Дніпро". ОНЛАЙН ВІДЕОЗВІТ
"Металіст" відмовив "Корінтіансу" у продажі Тайсона
Шовковський: Не варто злити "Динамо"
"Амкар" не розрахувався з "Динамо" за Дедечка
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024