Пт, 29-03-2024, 03:23
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


18:55
Циганик: У 2013-му в нашому футболі особливих звитяг ми не побачили
Відомий футбольний експерт Ігор Циганик в інтерв’ю "Футбол 24" підбив підсумки року, що минає.

- Яким запам’ятався 2013-й рік у контексті українського футболу?

- Особливих звитягах ми не побачили. Хоча збірна подарувала нам надію на участь в чемпіонаті світу. Говорячи про 2013-й рік потрібно розділити три групи: клуби, збірну та функціонерів.

- Давай розпочнемо із клубів…

- Добре. Навесні усі наші представники відразу ж склали зброю в єврокубках. Безперечно, уболівальники сподівалися на те, що хтось таки пройде далі. Це як відро холодної води на голову. У чемпіонаті була гостра боротьба за друге місце. У підсумку срібло вперше у своїй історії здобув "Металіст". Харків’яни заслужили своєю якісною грою такий успіх. В Лізі чемпіонів команда Мирона Маркевича могла увійти в груповий етап. ПАОК його підопічні легко здолали, так само вони перемогли б і "Шальке 04". Але цьому завадила дискваліфікація. Взагалі, вона дуже негативно позначилася на команді. Дивно, що дискваліфікували "Металіст" саме тоді, коли команда почала грати в Лізі чемпіонів, це ж можна було вирішити і раніше. А так, команда залишилася без єврокубків і не так впевнено виглядала в чемпіонаті. Все-таки харків’яни звикли більше грати, а не тренуватися. На емоціях "Металіст" видав літню частину чемпіонату, а потім команда загальмувала.      

Для "Динамо" і Олега Блохіна весна пішла на притирання, тому по цьому періоду якихось висновків робити не можна. Осінню частину для "Динамо" я не до кінця розумію. Реально кияни провели хорошу трансферну кампанію, придбали хороших футболістів. Але цілісної гри не було. Тому "Динамо" програло усі ключові матчі (за винятком нічиєї із "Дніпром") і дало фору конкурентам. Хоча згодом команда почала показувати кращі результати і зараз все ще має шанси поборотися за чемпіонство. Але це не успіх самих киян, не наслідок їхньої хорошої гри, а осічки конкурентів.

Були проблеми із суддівством. Зокрема, вважаю, що через це навесні постраждало "Дніпро". Взагалі, дніпропетровців далі лихоманить і не має рецепту від цього. Частково можна погодитися із Хуанде Рамосом, який вказує на навколо футбольні причини. Але разом з тим, команда втрачає багато очок у простих іграх. І це бентежить. Виступ в Лізі Європи не можна вважати показовим, оскільки дві команди в групі були явними аутсайдерами. Побачимо, що буде навесні в іграх із "Тоттенхемом".

З приводу "Шахтаря" то мені здавалося, що після минулого року менеджмент клубу повинен був переорієнтуватися. Деякі ігри "Шахтаря" позбавлені інтриги. І як тільки "гірники" почали буксувати, почалися навколо футбольні моменти. На початку чемпіонату "гірники" аж ніяк не виглядали непереможною командою Перемоги "Карпат", "Дніпра", "Волині" та нічия "Металіста" це підтверджують.  Але були увімкнені певні важелі впливу, завдяки яким "Шахтар" є наразі найкращою командою. Хоча сама гра це не підтверджує. Не розумію захоплення грою Бернарда. Можливо колись він стане обличчям команди, але не зараз. Якби донеччани мали однакові умови зі своїми конкурентами, не думаю, що вони були б на чолі турнірної таблиці. В Лізі чемпіонів у "Шахтаря" була не проста група, втім епізодично "гірники" показували непоганий футбол. Але цього замало. Таке враження, що Луческу постійно намагався "підкручувати" команду, інколи йому це вдавалося і механізм працював. Але збоїв було багато. Для "Шахтаря" виявилася дуже болючою втратою Вілліана, Фернандіньо і Мхітаряна. Нові футболісти їх не замінили і, як на мене, не вартують витрачених на них коштів. Якщо в грі "Шахтар" втратив через продаж лідерів, то в плані бізнесу дуже виграв. Виручити через продаж футболістів 100 мільйонів доларів для клубу із Східної Європи дуже непросто.

- Що скажеш про низ турнірної таблиці та її середину?

- Безперечно, розчарував "Арсенал". "Канонірів" не варто було допускати до участі в турнірі. Хотів би виділити "Чорноморець", який дивує найбільше. Одесити заслуговують на звання "Команда року". Із скромним бюджетом та не дорогими футболістами "моряки" показують результат. Усе завдяки тренерському таланту Романа Григорчука та дисципліні. "Чорноморець" дуже здивував, особливо в Лізі Європи. Інші команди важко виокремити. Хіба "Таврію", яка здивувала зі знаком мінус. Не розумію запрошення грецького тренера, такий результат, який дав він, міг би забезпечити будь-який  наш тренер.

- Як оціниш  виступи збірної?

- Збірна нам подарувала надію на щось позитивне. Ми на груповому етапі матч за матчем йшли до своєї мети. Але в плей-офф нам просто не поталанило, все-таки Франція перевершує нас у класі. Поки у нас не буде нормального, конкурентно-спроможного чемпіонату, а не турніру для однієї команди, у нас не буде таких ігор, як у "синьо-жовтих", коли вони за менш, ніж тиждень зіграли два матчі на межі своїх сил. Ми видали тільки один матч, а другий – не змогли. Просто наші футболісти не звикли до такої напруги. Вони в одній грі видали усі свої емоції та сили, а потім розслабилися. Вважаю, що Фоменко хороший тренер і заслужив працювати далі зі збірною.

- Наостанок про функціонерів…

- Я розчарований. В нас немає регламенту, правил, повний безлад. Прем’єр-ліга тричі не змогла зібрати кворум. Є невдоволені клуби, яким не подобається їхній статус та теперішня робота керівників Прем’єр-ліги. Їх зараз намагаються силою змусити до покори. Тоді який сенс в такому футболі... Зараз Виконком ФФУ прийняв незаконне рішення про те, що на зборах засновників Прем’єр-ліги можна приймати рішення більшістю голосів. Це нонсенс. Федерація може лише затвердити рішення засновників Прем’єр-ліги й ніколи не може бігти попереду потяга. ФФУ не може тиснути на клуби, які є обличчям нашого футболу. Це юридичний нонсенс. Усе відбувається в силовому варіанті задля інтересів однієї команди. Насправді існує конфлікт одного клубу із інтересами усього нашого футболу. Дивно, що дехто робить вигляд, що цього не помічає.    

І ще одне. Як можна по ходу чемпіонату змінювати регламент? Це ж Конституція, за якою усі живуть. Комусь захотілося і зробили із Дишленковича легіонера. В ручному режимі усе поміняли. Це неправильно. На жаль, у нас немає організації, яка б могла об’єднати професійні клуби. Керівника Прем’єр-ліги власники клубів по півроку взагалі не бачать. А зараз вони його хотіли переобрати не на 2 роки, як прописано в регламенті, а на 4. Може тоді його призначити довічно президентом Прем’єр-ліги? Ось такий цирк влаштовано наприкінці року. Мені здається, що деякі клуби можуть реально знятися з чемпіонату. Слова Ігоря Суркіса про відмову від участі в чемпіонаті київського "Динамо" не є блефом. Це можуть зробити і деякі інші клуби.

Розмовляв Гліб  Ваколюк



Категорія: Інтерв'ю і футбольна аналітика | Переглядів: 4898 | Додав: adminA | Теги: Циганик: У 2013-му в нашому футболі
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Франк де Бур хоче повернути "Аяксу" азарт
Худоб'яку соромно закінчувати Лігу Європи без жодної перемоги "Карпат"
Хасан Саліхаміджич переїде в Мьонхенґладбах?
Куценко: Керівництво "Кривбаса" поставило перед нами високу планку
Рац хоче зіграти з "Барсою" у фіналі ЛЧ
10-копійчана монета коштувала запорізькому "Металургу" 3000 грн
Рафаель Бенітес домовився з "Інтером"
УПЛ, 19-й тур: луцька "Волинь" вже у зоні єврокубків
Едіна Джеко вже хоче "Ліверпуль"
Стартовий тур першої ліги: різні показники новачків
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024