Чт, 19-09-2024, 03:56
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


18:18
Чехія – Україна: анонс матчу Ліги націй

Збірна України в рамках 2-го туру Ліги націй УЄФА 2024/25 зіграє з Чехією. Анонс і прогноз букмекерів читайте на "Футбол 24".

Ліга націй
2 тур
Чехія
21:45
Україна
21:45 10:09:2024

Збірна України шокувала вболівальників у 1-му турі, програвши збірній Албанії. Програвши безапеляційно, створивши мінімум моментів. "Орли" порвали нас на контратаках і завершили ударом всі шість кутових – так і забили два голи, а могли й більше. Уникнути поразки "синьо-жовті" могли тільки завдяки везінню й топовій реалізації, а на перемогу за такого футболу розраховувати було нереально.

Особливо жахливим був перший тайм, у якому підопічні Сергія Реброва завдали всього два удари (один зі стандарту) й зробили всього два дотики у штрафному суперника. Зате біля наших воріт албанці почувалися вільготно попри чисельну більшість нашої оборони.

У другому таймі ситуація не стала набагато кращою, хоча вдалося забити гол і створити ще півтора моменти. Головна проблема крилася у неспроможності зламати середній блок "орлів", не кажучи вже про низький – хоча хороші тактичні ідеї у стартовому плані простежувались. Наприклад, пробували вривання Шапаренка з глибини у розриви або відкривання Циганкова між лініями у напівфланзі.

Просто реалізувати ці ідеї спробували 1-2 рази. Більшу частину часу збірна катала м'яч взад-поперек без відкривань між лініями. Команда розуміла, як вибудовуватись у заданій структурі – і все. Без м'яча ж "синьо-жовті" продовжили сидіти в середньому блоці, а спроби тиску в ньому виявились незлагодженими й неефективними.

Все це до болю нагадувало розгром від Румунії. Та й перші 25 хвилин зі Словаччиною на Євро-2024. Та й більшість поєдинків у кваліфікації.

Призначати тільки одного винного в цій ситуації неправильно, однак факт залишається фактом – футболісти не можуть реалізувати тактичні задуми. Стартові плани взагалі не працюють, а заміни проводяться явно пізно. Що найбільш важливо, будь-який суперник знає: найкращий метод оборони проти України – це віддати їй м'яч.

Тепер ми розуміємо, що невдача на Євро-2024 не була випадковою. За бажання можна знайти виправдання навіть поразці від Албанії, однак ця історія триває вже занадто довго. Все це ставить питання щодо здатності прорватись на ЧС-2026.

Звісно, Сергія Станіславовича не звільнять до кінця циклу. Це і правильно. Тим не менш, тренерському штабу треба терміново щось змінювати – якщо ми побачимо такі ж проблеми і в поєдинку проти Чехії, то довіра до тренера буде підірвана навіть у середовищі фахівців. А може і серед футболістів.

На щастя, наш сьогоднішній суперник має стільки проблем, що важко навіть уявити провал українців. Під керівництвом Івана Гашека "локомотива" не знає перемог протягом чотирьох матчів поспіль. Невдачу на Євро-2024 ще можна зрозуміти, враховуючи важку групу й певний нефарт – а от розгром від Грузії шокував навіть футболістів Чехії.

Після гри капітан Соучек зачинив команду в автобусі – за його словами, "кожному було що сказати один одному". Тренер же заявив, що його підопічні грали тільки в перші 20 хвилин. Це дійсно так, але навіть на цьому відрізку команда була неідеальна.

В очі впадала примітивність чехів у атаці – все зводиться до переведень на правий фланг, звідки Цоуфал подає на високого Шика. Або ж до закидань на все того ж Шика – благо, Патрік блискуче чіпляється за верхові м'ячі.

Головною проблемою "локомотиви" є колосальні розриви, які виникають у будь-якій фазі гри. При атаках, при пресингу і після стандартів. Центральні захисники ніби й вміють грати проактивно (тобто накривати високо на прийомі), але роблять це незлагоджено й безсистемно – а здебільшого вони сидять у неадекватно низьких позиціях. Вони далекі не тільки від свого півзахисту, а й від суперників, які заповнюють розрив.

Опорники при роботі без м'яча поводяться пасивно, не атакуючи футболіста з м'ячем і при цьому не перекриваючи лінію пасів. Вони просто дивляться футбол.

Як наслідок, грузини однією передачею різали по декілька ліній, виводячи Хвічу, Мікаутадзе та інших на простір – а там взнаки давалися проблеми захисників при роботі 1-в-1. Чехи не встигали за швидкими сакартвело й дозволяли себе обігрувати.

Катастрофа у перехідних фазах виникала навіть без розривів і за чисельної рівності / більшості позаду. Чехи примудрялися допускати жахливі помилки й безнадійно програвали у швидкості. Ситуація 3-в-3 всього за дві секунди могла перетворитись у 2-в-1 на користь суперника.

Що це значить для України? А це значить, що не треба шукати простір. "Локомотива" сама надасть його, навіть якщо вирішить віддати м'яч і відсидітись в обороні. Між тим, відсиджуватись їм не можна – чеські вболівальники лютують, футболісти злі, а тренер навіть задумався про відставку в разі відсутності перемоги. Розгром у Грузії болісно вдарив по чехах, тож вони пробуватимуть атакувати.

Кожна така спроба – рай для "синьо-жовтих". Особливо для Мудрика, якого ми не побачили з Албанією через пошкодження. Та і загалом контратакувальний режим Україні дається добре навіть проти топів. Наскільки підопічні Сергія Реброва невиразні при грі першим номером, настільки ж вони небезпечні при роботі другим.

Тривожать тільки два нюанси. Один із них – це стандарти. Грузини оборонялись при кутових і штрафних, збираючи біля воріт всю команду, але все одно могли пропускати тричі в перші 15 хвилин. У Івана Гашека немає низьких футболістів, а значна частина прекрасно почувається в повітрі.

Українці ж при обороні на стандартах вразливі до неможливості. Тут навіть не знаєш, за що хапатись і кого винити – погано все.

Другим нюансом є винятковість розгрому чехів у Грузії. Вони не були такими ж поганими на Євро-2024, а грузинів тоді вони самі повинні були громити. Зараз взнаки дається відсутність кількох основних гравців, але у тактичному сенсі тбіліські проблеми "локомотиви" не обов'язково мають повторитись.

Недопрацювання можна бодай частково виправити. Ті ж захисники вміють підтискати, а значить вони можуть розібрати свої помилки й не давати таких же розривів з Україною. Опорники ж можуть грати агресивніше проти м'яча.

Та і загалом господарі сьогодні будуть злішими. Вони налаштовані на реабілітацію – тепер вони точно не кинуть грати після другого пропущеного. А ще чехи добре ламають ритм гри. Можливо, саме тому букмекери вірять у збірну Чехії більше.

Ми ж налаштовані на перемогу України..Занадто вже кричущими були провали нашого опонента й занадто круто вони лягають на чесноти "синьо-жовтих". Якщо ж підопічні Сергія Реброва не впораються навіть з такою розбалансованою Чехією, то можна ставити вердикт його проєкту.

Кадрова ситуація

Збірна Чехії має серйозні кадрові проблеми. На Лігу націй не викликали двох важливих правих латералів –Юрашека із Хоффенхайма і Доудеру з Дукли. Перший травмований, а другий пропускає збір через сімейні обставини. Також пошкодження зазнав центрбек Голеш.

У поєдинку з грузинами травмувався лівий латераль Ринеш зі Спарти. Чехи вважають його найкращим на позиції у своєму чемпіонаті, однак Ярослав Гашек сумнівається у відновлення Матея до матчу з Україною. Його замінив Зелени. Чесно кажучи, обидва у Тбілісі себе не проявили ніяк.

Збірна Україна отримала поповнення у вигляді Мудрика. Інших кадрових новин із табору "синьо-жовтих" не надходило. Цікаво, чи проведе наш тренерський штаб ротацію. З урахуванням досвіду гри з Албанією, можна очікувати на появу Зінченка, а також на вихід Ярмоленка – Циганков поки що не витримує більше тайму. А значить треба випускати і Тимчика.

Така конфігурація здається максимально доречною до виносу "локомотиви". Будуть і гравці з вмінням відкриватись, і швидкісні фланги, і спеціалісти з розрізу ліній. Будемо сподіватись, що все вдасться.

Орієнтовні склади на матч Чехія – Україна

Чехія: Коварж – Зіма, Гранач, Крейчі – Цоуфал, Соучек, Калвах, Зелени – Лінгр, Шик, Провод

Україна: Трубін – Тимчик, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Бражко – Ярмоленко, Зінченко, Судаков, Мудрик – Яремчук

Автор: Олекса Бик
 

Категорія: Ліга Націй | Переглядів: 416 | Додав: futbolUA
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Дідьє Дрогба: Калу любить "Челсі" та уболівальників
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Перемога "Шахтаря" наблизить Україну до Росії
Девід Бекхем повертається до Англії і гратиме за "Тоттенхем"
Вболівальники "Баварії" у листопаді найкращим назвали Анатолія Тимощука
Лукаку хоче грати в "Реалі"
IFFHS: Українська Прем'єр-ліга серед ТОП-10 чемпіонатів світу
"Жиліна" оновила динамівський антирекорд ЛЧ зразка 2007 року, пропустивши 19 голів
УПЛ, 19-й тур: луцька "Волинь" вже у зоні єврокубків
Чемпіонат Німеччини. "Борусія" Д - "Вердер" 2:0. ВІДЕО
Перше коло другий ігровий день: "Шахтар" стартує без помилок. Інші матчі
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024