Пт, 20-09-2024, 00:48
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


15:02
Болонья – Шахтар: анонс матчу Ліги чемпіонів

Шахтар у рамках 1-го туру основного етапу Ліги чемпіонів УЄФА 2024/25 зіграє з Болоньєю. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Ліга чемпіонів
Раунд 1
Болонья
19:45
Шахтар
19:45 18:09:2024

Ми навіть не задумувались, яким же футбольним дивом є перебування українських клубів у основі Ліги чемпіонів. Ми сприймаємо це, як щось буденне й обов'язкове, але насправді нам часто щастить. Ось і зараз "гірники" застрибнули в останній вагон завдяки перемозі Реала у весняному фіналі – якби тріумфував Дортмунд, то Шахтар не уникнув би кваліфікації.

Словом, цьогорічною Лігою чемпіонів необхідно насолоджуватись. Тим паче, що у Шахтаря тепер аж вісім матчів у турнірі – а якщо пощастить потрапити у топ-24, то буде цілих десять. Втім, отримати насолоду без перемог буде непросто. На щастя, старт ЛЧ подарував українцям не найбільш важкого суперника.

Болонья вразила вболівальників у попередньому сезоні. Машина Тьяго Мотти атакувала у схемі 2-7-2, з ривками Калафйорі на чужу третину, блуканнями Ебішера та голами Зіркзеє. Революційний проєкт приніс "россоблу" топ-5 Серії А та дебютний виступ у ЛЧ – от тільки цієї команди вже немає.

Тьяго Мотта тепер запалює в Ювентусі. Калафйорі та Зіркзеє відправились до топ-клубів АПЛ, орендований фулбек Крістіансен повернувся до Лестера, а Салемакерс став партнером Довбика у Ромі. Капітан Фергюсон через травму вилетів до наступної весни, а Ебішер втратив унікальну роль і став гравцем ротації. Фактично, Болонья залишилась без половини торішнього колективу.

Результати очікувано поповзли вниз. Під керівництвом Вінченцо Італьяно "россоблу" не виграли жодного матчу в сезоні, зазнавши розгрому від Наполі та розписавши нічиї 1:1 з Комо, Емполі та Удінезе. Так собі доробок для учасника осінньої частини ЛЧ.

Взнаки далося просідання у якості виконавців на позиціях центрбека, атакувального хавбека та центрфорварда – їх доводиться закривати перспективною молоддю чи вчорашніми запасними. Дорогі літні новачки зазнали важких травм (Гольм, Ерліч, Камб'ягі) або ще не інтегрувались у склад (Таллінга). Втім, Шахтарю не слід розслаблятись, адже слабкість нинішньої Болоньї оманлива.

По-перше, у неї залишається половина торішнього складу (Ебішер, Пош, Фройлер, Орсоліні, Скорупскі). По-друге, Вінченцо Італьяно два роки поспіль добирався фіналу Ліги конференцій. По-третє, під його керівництвом майже всі статистичні показники "россоблу" стали на порядок вищими, ніж у часи Мотти – Болонья намагається пресингувати інтенсивніше, тримати м'яч ще довше, входити у фінальну третину частіше й активніше бити по воротах.

Проблемою залишається відсутність балансу, колосальні розриви та відсутність виконавців рівня Зіркзеє чи Калафйорі. Команда банально недозабиває свої голи, хоча має передумови – а без Калафйорі не здатна так же ефективно грати з високою лінією оборони. Взагалі, підвищення темпу гри розгойдало ігрові механізми Болоньї, що помітно по величезній кількості розривів. Італійці дадуть Шахтарю стільки простору, скільки донеччани зможуть взяти.

А чи зможуть? Якщо господарі не стануть ризикувати й спробують зіграти прагматичніше, то можуть виникнути серйозні проблеми. Шахтар навіть у матчах з Лівим Берегом, Олександрією і Поліссям погано зламував середні блоки – "гірників" вистачало всього на 25-40 ударних хвилин. Втім, ігровий стиль Вінченцо Італьяно прямо таки кричить про бажання домінувати й лізти вперед, а донеччани за таких умов здатні порвати навіть команди рівня Барселони.

Весь їхній футбол у останніх сезонах був побудований на витягуванні суперника, вихід з-під тиску через короткі паси й швидке переведення м'яча у простір. У такому режимі гри особливо яскраво проявляє себе Судаков, який дуже хоче продати себе у Європу – а значить проблем з неперервністю та агресією, як в УПЛ, у Георгія сьогодні не буде.

Як показує досвід, інтенсивний високий пресинг Болоньї теж буде на руку Шахтарю, якщо не привозити на рівному місці. А саме так "помаранчево-чорні" згоріли в Олександрії. Взагалі, оборона Шахтаря завжди була вразливою й більше була заточена на просування м'яча – що і говорити, коли Карпати забивали двічі з меж воротарського й могли забивати звідти ще.

До підопічних Маріно Пушіча в принципі було дуже багато питань з боку самого Маріно, але поєдинок проти Карпат на вихідних дав стриманий привід для оптимізму. Звісно, "леви" – не Болонья, однак вони грали сміливо й намагалися тиснути на больові точки "гірників". Пресингували, агресивно навалювались на стандартах та перевіряли зони завершення в штрафному, але пропустили п'ять голів. Причому голи були системними й комбінаційними, а не випадковими.

Шахтар явно додав у динаміці в центрі поля, став більш націленим на просування вперед і добре працював на флангах. Тобто, робота над помилками проводиться. Будемо сподіватись, що сьогодні зусилля тренерського штабу та футболістів знову принесуть позитивний результат.

Кадрова ситуація

У Болоньї під великим сумнівом участь центрбека Ерліча. Мартін відновився від пошкодження й повернувся до заявки тільки на вихідних – але не зіграв. Навряд чи Вінченцо Італьяно наважиться поставити його в основу, хоча хорват планувався основним на цей сезон.

Також є питання щодо Гольма, якому через проблеми з коліном досі не вдалося дебютувати за "россоблу". Точно ж не зіграють Камб'ягі, Ель-Аззузі та Фергюсон.

Шахтар прилетів до Болоньї без кадрових втрат. Втім, це ще не значить, що донеччани вийдуть в найкращому складі – під питанням залишається участь Матвієнка. Микола прилетів зі збірної з невеличким пошкодженням і пропустив матч з Карпатами, а його готовність до гри в ЛЧ буде вирішуватись сьогодні.

Не слід очікувати у старті Марлона. Бразилець відновився й зіграв проти Карпат, однак Маріно Пушіч назвав це поступовою інтеграцією у склад. Він ще не набрав оптимальних кондицій.

Орієнтовні склади на матч Болонья – Шахтар

Болонья: Скорупскі – Пош, Бекема, Лукумі, Міранда – Фройлер, Ебішер – Орсоліні, Фаббіан, Ндоє – Кастро

Шахтар: Різник – Конопля, Бондаренко, Матвієнко, Педро Енріке – Степаненко – Зубков, Бондаренко, Судаков, Кевін – Сікан

Прогноз "Футбол 24" – перемога Шахтаря

Можна погодитись із Даріо Срною – у команди приблизно однакові шанси на перемогу. Букмекери ж поставили на успіх Болоньї вдвічі нижчі коефіцієнти, адже італійці представляють Серію А й мають доволі потужний склад, як для протистояння з командою УПЛ. Втім, "россоблу" ще сирі в організаційному плані.

Обидві команди мають свої вразливості. Донеччани мають проблеми при обороні в штрафному, а також привозять під пресингом – Болонья ж чинить дуже інтенсивний тиск без м'яча. З іншого боку, підопічні Вінченцо Італьяно мають великі розриви позаду, а в атаці вони часто приймають не найкращі рішення в плані таймінгів та використання простору.

Ми ризикнемо поставити на перемогу Шахтаря. "Гірники" більш зіграні, а стиль гри опонента максимально зручний для контргри. Болонья повинна дати донеччанам саме те, що вони й бажають. Разом з тим, "россоблу" мають проблеми з реалізацією та пропускають значно більше, ніж при Тьяго Мотті – хоча передумов для цього менше (бо завдається менше ударів по їхніх воротах).

Залишається сподіватись, що наш прогноз збудеться. Тим не менш, варто запастись валідолом. Матч обіцяє бути дуже напруженим.

Олекса Бик

Категорія: Ліга чемпіонів УЄФА | Переглядів: 48 | Додав: futbolUA
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Друга ліга. Після 2-го туру в лідерах – "Чорноморець-2" та "Олімпік"
Тотті хоче "Шахтар" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів - "Рома" не боїться "Гірників".
Пола Гаскойна на рік позбавили водійських прав
"Динамо" та "Металіст" претендують на японця. ВІДЕО
Ліга Чемпіонів. Результати матчів вівторка, 7 грудня 2010 року
Селезньов "Вердеру" не потрібен, кажуть у прес-службі клубу
Юрій Сьомін найближчим часом збирається до Англії
Фатіх Терім може очолити київське "Динамо"
ЗМІ: "Зеніт" оцінив Лемпарда в 15 млн євро
Дивитися онлайн відео програми "Інший футбол" каналу ICTV за 19.12.2010
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024