Чт, 25-04-2024, 14:05
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


20:56
Конгрес ФФУ завершився, а Суркіса не зняли
ХІІ Конгрес ФФУ завершився, так і не розпочавшись.

75 делегатів були проти проведення таємного голосування для зміни встановленого порядку денного. Тож скандальне засідання завершилось, так офіційно і не розпочавшись.

Цілком ймовірно, що невдовзі буде ініційований позачерговий Конгрес ФФУ, на якому розглянуть питання про відставку глав  федерації Григорія Суркіса.

Проте сьогоднішній Конгрес Федерації футболу України, який, не розпочавшись, завершився, так і не зумів втілити у життя плани по відставці Григорія Суркіса. Зроблено ж для цього було чимало. Спочатку була розпочата дискредитацію Суркіса. Написи на парканах, бігбордах, випустили відеоролики у метро, збирали підписи в інтернеті і все з одним гаслом - "Суркіса у відставку".

Деякі ЗМІ навіть повідомляли про акції протесту вболівальників перед Будинком футболу, але там було все спокійно, на площі стояли лише кілька машин "віпів" українського футболу. Якщо ж хтось все-таки вирішить порушити спокій Конгресу ФФУ, то зі сторони НСК "Олімпійського" варту тримали два автобуси та чотири машини з міліцією. Але правоохоронцям у ці кілька годин довелося залишитися без роботи.

В очікуванні початку засідання прибували й учасники таємного шабашу по зміні влади. Тут тобі і Ярославський з Даніловим, і депутати від Партії Регіонів Зац і Геллер. Обидва представляли Донецьку та Луганську федерації футболу. У Суркіса у важкій артилерії був Ігор Коломойський і вже не така велика кількість прихильників в обласних федераціях.

Слова за Суркіса тримали екс-керівник НОК України Іван Федоренко та член Апеляційного комітету адвокат Ольга Журавська. Саме вона намагалася донести усім учасникам Конгресу, що Суркіса зі своєї посади проганяти не можна, тому що це буде порушенням регламенту.

Не хотів позбуватися своєї посади і сам Суркіс. Як інформують джерела "Чемпіона", у вівторок Суркіс був замічений в Адміністрації Президента України, і не виключено, що він зустрічався з президентом України Віктором Януковичем з приводу майбутніх подій на Конгресі ФФУ.

Схоже, що діалогу у Суркіса з Януковичем не вийшло. Майже із самого початку Конгресу було зрозуміло, що "стріляти" першими будуть представники опозиції.

У команді Григорія Михайловича також готувалися до"війни" за крісло президента. Поки не у всіх у голові дозріла погана думка, було відразу ж надано слово члену Виконавчого комітету УЄФА Франтішеку Лауринецу. Гість зачитав лист від президента УЄФА Мішеля Платіні, у якому між рядків читалося: змінювати футбольну владу у країні недоречно.

"Не варто спиратися на думку окремих людей далеких від футболу" та "лише у єдності ви зумієте вдало підготуватися до Євро-2012" - це головні тези листа Платіні. За сценарієм Суркіса, це мало вплинути на хід Конгресу, але не вдалося.

На  трибуні з`явився ще один "дезертир" з команди Суркіса - віце-президент ФФУ Сергій Стороженко. Людина, яка ще кілька років тому могла піти у рукопашну із Сафіулліним, відстоючи інтереси Григорія Суркіса, знайшла собі нового господаря. Стороженко розпочав обережно, та після перших його слів здалося, що він змінив свої погляди стосовно керівника ФФУ.

"Після історій з написанням наклепницьких написів на парканах, бігбордах, які дискредитують президента ФФУ, я вам пропоную внести до порядку денного питання про вотум недовіри президенту ФФУ", - сказав Стороженко.

Після цих слів битва за крісло президента ФФУ розпочалася.

Реакція Суркіса була миттєвою: "Я сьогодні принципово не буду підігравати вам, адже вважаю себе чесною людиною", - сказав він.

"У мене вистачить сили волі та толерантності терпіти ваше хамство. Але це терпіння не безмежне", - це вже Суркіс звертався до президента Прем`єр-ліги Данілова.

Тобто, він дав зрозуміти, що питання про свою відставку він не внесе до порядку денного. На це була єдина причина - Григорій Михайлович розумів, що чи не вперше за останні 10 років він втратив фарпост українського футболу. Голосування про затвердження порядку денного Конгресу ФФУ - це пізніше підтвердило.

Своє рішення Суркіс пояснив чинним положенням статуту ФФУ, де  пишеться: "зміни у регламенті проведення Конгресу ФФУ проводяться згідно письмового подання колективного члена ФФУ за 2 місяці до проведення Конгресу".

На цю відповідь Суркісу закинули порушення ним самим регламенту Конгресів ФФУ. Справді, кілька разів Григорій Суркіс на Конгресах ставив питання про довіру до нього як президента ФФУ, порушуючи порядок денний. Перший раз це було у 2002 році після критики від Ріната Ахметова. Тоді Суркіс поставив це питання на Конгресі та був майже 100% підтриманий. Утримався тоді лише Равіль Сафіуллін...Цього разу Суркіс вирішив не випробувати долі у "російську рулетку". І не прогадав.

Бумеранг запущений Суркісом міг повернутися і набити лоба вже йому. Але Суркіс витримав удар, хоча й не виграв. Запрошенні на Конгрес ФФУ представники УЄФА та ФІФА в один голос повторювали, що вони лише наглядачі за процесом, але регламент проведення конгресу має бути дотриманий, тобто були за Суркіса.

Пані Пасьє, яка представляла ФІФА, так і заявила: "чому не було раніше подання про формування порядку денного і внесення пункту про вотум недовіри?"

Пані з ФІФА ніяк не може зрозуміти, що в українських реаліях розповісти про свої плани за 60 днів та ще й своєму ворогу, це однаково, що грати з "Барселоною" у футбол.

Данілов, коли зрозумів, що варто заручитися підтримкою з-за кордону так і сказав: "Суркіс, Федерація та країна - це різні речі. Ми, може, гарантувати УЄФА та ФІФА, що у цій залі немає жодної людини, яка б не бажала провести на гідному рівні Євро-2012".

Для гостей з УЄФА та ФІФА цей цирк у стінах футболу був малоцікавий. Відверто нудьгував керівник українського суддівства П'єрлуїджи Колліна, якого запросили вручати нагороди, але не судилося.

Десь під кінцівку засідання Суркіс був уже знервований.

"Хтось уже думає, що збудеться сьогодні мрія Ярославського "Гриша - бай, бай", але не судилося", - сказав очільник ФФУ. У відповідь на трибуну вийшов Ярославський, який розповів про досягнення "Металіста", свій внесок у Євро-2012, і що вони чекають рішення з Лозанни на предмет рішення про начебто договірний характер гри "Металіст" - "Карпати". Але власника "Металіста" трохи занесло у словах і він образив УЄФА, привівши приклад гри "Баварія" - "Зеніт". Начебто ЗМІ й УЄФА наполягала на тому, що характер гри договірний, а прокуратура сказала "ні" - справу закрили. Після закриття Конгресу Ярославському довелося вибачитися перед гостями з УЄФА, що мовляв він не те мав на увазі.

Коли опоненти Суркіса зрозуміли, що він не включить питання про вотум недовіри до президента ФФУ, то вони спробували зірвати роботу Конгресу ФФУ. І це їм вдалося.

При першому голосуванні з 143 членів Конгресу за порядок денний без питання про відставку Суркіса проголосували  63 "проти" і 49 "за", але 27 голосів "загубилися". Намагаючись врятувати роботу Конгресу Суркіс запропонував провести таємне голосування по порядку денному і пояснив чому:

"Я знаю який вплив був на делегатів Конгресу на місцях. Одному обіцяли проблеми у бізнесі, якщо не проголосує за відставку Суркіса, іншому, що йоги дитя не виступить до інституту, комусь пообіцяли подарувати мікроавтобус. Мені це все відомо", - заявив Суркіс.

Але було очевидно, що компромісу не буде. Суркіс намагався навіть розповідати анекдот і жартувати: "Ніхто не хоче позачергового Конгресу ФФУ? Тоді любіть свого президента".

Спробував розчулити Суркіса і президент "Зорі" Геллер, який запропонував: "Ми погодимося на таємне голосування, якщо там був внесене питання про вотум недовіри президенту ФФУ". Суркіс на такий трюк не піддався.

Щодо процедури таємного голосування по порядку денному, чого хотів Суркіс, то й воно не пройшло. Проти таємного голосування було 75 зі 137 делегатів Конгресу. Саме ці "багнети" "донецько-харківських" могли покінчити із Суркісом у ФФУ. Втім, не вдалося. За кілька секунд після результатів голосування Суркіс закрив Конгрес ФФУ

Далі ж ось що. На український футбол очікує позачерговий Конгрес ФФУ, де протягом 2 місяців будуть чекати заявок на порядок денний. Одне питання там буде 100% - це вотум недовіри президенти ФФУ.

Щоправда, за два місяці може статися будь-що. У Григорія Суркіса ж є єдиний шанс - спробувати домовитися про свою недоторканість із Януковичем. Ще одного разу уникути "лінчування" нинішньому очільнику ФФУ вже не вдасться.  

Потім Ярославський і Данілов охоче розповідали, що буде на черговому Конгресі ФФУ. Григорій Суркіс цього дня не бажав спілкуватися зі ЗМІ. Дехто з учасників Конгресу чекав на банкет після завершення Конгресу, але була дана команда - відбій.

Ще одна неприємність чекала на організаторів феєрверку у Харкові та Донецьку. Ввечері біля стадіону "Металіст" і у Донецьку був запланований салют з приводу зміни керівництва в українському футболі, але радісний для них захід довелося відкласти... 

Категорія: Футбольні новини | Переглядів: 41558 | Додав: futbolUA
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Відеоогляд 17 туру Англійської Прем'єр-ліги. Матчі суботи. ВІДЕОзвіт
Після Коельо "Трабзонспор" поклав око на футболістів "Шахтаря"
ВІДЕО онлайн матчу 6-го туру Ліги Європи "Карпати"- ПСЖ
Результати жеребкування чвертьфіналу кубку Німеччини
Кавані: Стадіон допоміг нам зіграти вдало
"Майнц" – "Шальке" 04 – 0:1. ВІДЕО
"Манчестер Юнайтед" цікавиться двома бразильцями "Шахтаря"
Зозуля: Для себе оцінюю футбольний рік 50 на 50
Суркіс відправить Лужного у відставку. ВІДЕО
Найкращим футболістом України став Євген Коноплянка, а найкращий тренер – Мирон Маркевич
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024