Пт, 19-04-2024, 22:00
ПРО ФУТБОЛ
по-українськи

незалежне спортивне Інтернет-видання

 
Радимо прочитати


16:54
Бразилія перемогла Перу у фіналі Копа Амеріка: важкий тріумф неідеальних "селесао", судді в центрі уваги та шарм турніру

Збірна Бразилії завдяки голам Евертона, Габріеля Жезуса та Рішарлісона переграла Перу в домашньому фіналі Кубка Америки (3:1).
Футбольні новини в новому форматі
Читати
Копа Амеріка-2019
Фінал
Бразилія
3 : 1
Перу
23:00 07:07:2019
завершено
15’
Евертон
45+2’
Габріел Жезус
70’
Габріел Жезус
90’
Рішарлісон
 
Паоло Ґерреро
44’

Перші 15 хвилин домашнього для Бразилії фіналу несподівано пройшли за переваги Перу. "Рохібланкос" вже на 2-й хвилині створили перший момент – це Куева прямим ударом зі штрафного метрів з 30-ти цілив у лівий кут, однак м'яч пройшов поруч зі стійкою! На 6-й з-за меж карного майданчика сильно, але неточно пробив Тапіа, а крім того андердоги провели ряд гострих атак в останній третині поля. Позаду у них також все було в повному порядку, адже бразильці до 14-ї хвилини не провели жодного небезпечного випаду.

Тим більш неочікуваним було взяття воріт Гальєсе на 15-й, коли Жезус обіграв захисника на правому фланзі та подав у штрафний, а Евертон ударом в дотик замкнув – 1:0!

Це одразу перетягнуло ініціативу та контроль над грою в сторону підопічних Тіте, які затиснули Перу на чужій половині поля. Втім, дійсно гострих моментів було небагато: на 24-й хвилині Коутінью ударом в дотик поруч зі стійкою замкнув передачу з лівого флангу, а на 36-й Фірміно виграв "другий поверх" після навісу Евертона – над поперечиною. Перуанці змогли відповісти подачею з кутового на 28-й хвилині, яку Герреро замкнув вище воріт.

Ближче до ендшпілю першого тайму перуанці прокинулися, організувавши кілька небезпечних флангових атак. Одна з таких на 41-й хвилині завершилась прострілом, який влучив у руку Тьягу Сілви – вона стояла на газоні, але для арбітра Роберто Тобара цього було достатньо для призначення пенальті. Навіть після перегляду відеоповтору він не змінив свого рішення, що дозволило Пауло Герреро з "точки" зрівняти рахунок – 1:1!

Втім, вже у компенсований час Бразилія знову вийшла вперед. Фірміно хитрим підкатом на фланзі вибив м'яч з-під ніг суперника, після чого сферу підхопив Артур; опорник же пройшов до штрафного та віддав поперечну передачу на Жезуса, який опинився у вільній зоні на лінії карного майданчика. Далі Габріелю залишалося влучити у лівий нижній кут воріт, що той і зробив – 2:1! А якби у Самбрано не поїхала нога, то Жезус не отримав би простору.

Початок другого тайму виявився розвеселим. Активніше стартували бразильці: на 48-й хвилині Дані Алвес завершив сольний прохід ударом повз ліву стійку, а на 51-й Коутінью увірвався у штрафний та пробив з правої у дальню дев'ятку – м'яч пролетів поруч з хрестовиною! На 55-й увімкнулися і перуанці, в чому допомогла обрізка Алекса Сандро на власній половині поля – втім, Куева поспішив з пострілом по воротах, а "селесао" у відповідь провели атаку з виходом на ударну позицію Феліпе Коутінью.

В останній момент його встигли накрити, але з правого краю карного майданчика після відскоку вдалося вистрілити Фірміно – неточно. На 58-й Роберто знову опинився у центрі уваги, головою замкнувши подачу з лівого флангу, але м'яч знову просвистів поруч з каркасом.

Середина другого тайму була доволі нервовою для Бразилії. Перу все більшими силами переходило у наступ, що позначилося на нічийних м'ячах – їх все частіше вигравали "рохібланкос". Втім, справжнього моменту на 60-х хвилинах підопічним Гареки створити ніяк не вдавалося, а от команда Тіте частенько вилітала у контри. Втім, і вони не завершувались моментами, але нерв у матчі стояв неймовірний.

Щось точно мало відбутися, однак ніхто не міг очікувати, що станеться вилучення Габріеля Жезуса – на 70-й він отримав другу жовту за жорсткий поштовх на фланзі. Бразилія залишилась у меншості.

Перу тут же пішло уперед і отримало два фантастичні шанси відігратися. На 73-й хвилині Трауко прорвався на лівий край штрафного та потужно пробив у ближній кут, однак Бразилію врятував Аліссон. На 74-й же Флорес зіграв на відскокі, поклавши корпус та завдавши фантастичного удару метрів з 25-ти – м'яч просвистів поруч зі стійкою! Ситуація була критичною, але Тіте вчасно вдався до замін: замість Коутінью та Фірміно вийшли Рішарлісон та Мілітао, а загальна модель гри була змінена на "сушку".

Перуанці старалися атакувати, однак до середини 80-х хвилин стало зрозуміло, що їм нічого не вдається. "Селесао" прекрасно закривалися та рвали темп, а наприкінці тайму пішли в атаку й забрали фінал. На 87-й хвилині Евертон увірвався у штрафний та був збитий екс-динамівцем Самбрано; арбітр призначив пенальті, а Рішарлісон впевнено його реалізував – 3:1. Це був кінець.

Таким чином, Бразилія здобула неймовірно важку перемогу над збірною Перу, ставши переможцем домашньої Копа Амеріка-2019. "Інки" ж як мінімум на рік отримали статус віце-чемпіона континенту.

Бразилія – неідеальний чемпіон

Фінальний матч збірної Бразилії на Копа Амеріка-2019 мало відрізнявся від більшості поєдинків, проведених "селесао" на турнірі. Лише розгром Перу в групі (5:0) вибивається із загальної колії, але тоді "інки" самі привезли собі перші два голи – в цілому ж, підопічні Тіте справляли враження зібраної, але не найсильнішої команди. Минулорічні чвертьфіналісти чемпіонату світу порівняно з минулим літом зіграли набагато прагматичніше, при цьому виявивши серйозні проблеми в аспекті контролю над грою.

У поєдинку проти Перу бразильці почали жахливо, зіткнувшись з якісно організованою обороною. Рікардо Гарека максимально звузив простір між лініями, стараючись нівелювати перевагу суперника в техніці й швидкості, та приділив значну увагу обороні на флангах. Господарі часто втрачали м'яч і пропустили серію контвипадів, однак примудрилися забити на 15-й хвилині у першій же атаці із логічним завершенням. Здавалося, після цього план перуанців розсипеться, але більше двох моментів (нехай і дуже гострих) "селесао" до перерви так і не створили. Під кінець же тайму вони взагалі втратили контроль над грою, що вилилось у пропущений гол (нехай і з сумнівного пенальті).

В другому таймі картина повторилася. Бразильці тиснули й провели 5 пострілів з небезпечних позицій, але їх атаки поступово збилися на індивідуальні прориви лідерів (здебільшого – з флангів в центр). Невдовзі ініціатива знову була втрачена, а Перу провів один з найкращих своїх відрізків на Копа Амеріка-2019 – з 55-ї по 75-ту хвилини "інки" 4 рази перехопили м'яч і 5 разів пройшли суперника на дриблінгу в центрі поля, завдяки чому завдали два дуже небезпечних удари.

Ситуація нагадувала другий тайм півфіналу проти Аргентини, коли все йшло або до голу у ворота Аліссона, або до гольової контратаки Бразилії. Можливо, господарі поставили б крапку набагато раніше, ніж на 90-й хвилині, але вилучення Жезуса дещо спантеличило "селесао". Втім, знову слід відзначити роботу Тіте, який швидко відреагував правильними замінами і знову засушив гру.

Зрештою, Бразилія виграла фінал, але зіграла гірше, ніж на Мундіалі. З чеснот команди залишились збитість, найкраща оборона, збалансований склад та вміння добиватися результату за несприятливих умов – втім, останнє створюють самі ж бразильці. У "селесао" помітні проблеми з просуванням м'яча через центр та контролем над грою, що часто зумовлюється неправильними приорітетами при пресингу та помилками при перебудовах. Порівняно із самою собою на ЧС-2018 Бразилія, як мінімум, не продвинулася далі, але для перемоги на Копа Амеріка-2019 вистачило і такого режиму.

Перу зробило фінал, але цього замало

Слід віддати належне збірній Перу, адже саме підопічні Рікардо Гареки дали поєдинку той нерв і той драйв, якого так не вистачає у фіналах великих турнірів. "Інкам" вдалося здивувати з перших хвилин; вони підкупили не стільки атаками, скільки загальною збитістю та налаштованістю на бій. Зрештою, той факт, що переможний гол Бразилія забила аж на 90-й хвилині з пенальті, говорить про фантастично якісний спротив з боку "рохібланкос".

Як мінімум, три значних по часу відрізки команда Рікардо Гареки виглядала краще за Бразилію: в перші 15 та останні 10 хвилин першого тайму, а також у проміжку з 55-ї по 75-ту хвилини другого. Між ними розташувалися дуже складні епізоди, але перуанці гідно трималися. Загалом же, "рохібланкос" провели 21 відбирання (з 33 спроб) та змусили "селесао" відбирати м'яч у 41 епізоді (28 успішно), а також вдалося 13 разів пройти суперника на дриблінгу. Крім того, вони змусили оборону Бразилії виконати 20 виносів, 11 блокувань та 25 фолів – словом, Перу дало фавориту справжню битву.

Втім, добре боротися у фіналі замало. Перу, при всіх своїх чеснотах, організувало дуже слабенькі за якістю моменти: із шести пострілів по воротах лише два пройшли у площину (перший – із "лівого" пенальті на 44-й хвилині, другий же відбувся на 73-й) й лише два удари пролетіли у безпосередній близькості до каркасу – в обох випадках вони були завдані з дистанції.

Більшість атак збірної Перу були доволі банальними, не ставши значною проблемою для захисників "селесао". Господарі часто програвали нічийні м'ячі, пропускали атаки другим темпом і дозволяли себе обігрувати в центрі поля, однак біля власного штрафного підопічні Тіте трималися майже безпомилково.

При цьому Перу ніяк не змогло скористатися вилученням Жезуса, хоча в активі команди Рікардо Гареки було аж 26 хвилин – все обмежилось двома пострілами перед виходом Рішарлісона та Мілітао. Коли ж Бразилія захотіла "засушити" гру, їй це вдалося з неймовірної легкістю. "Ви пропустите стільки, скільки зможете, а ми пропустимо стільки, скільки захочемо" – легендарний слоган jogo bonito в інтерпритації збірної Тіте звучить саме так. Наприкінці фінального поєдинку на "Маракані" він пожертвував яскравістю переможних контратак заради безпомилковості позаду – для перемоги цього було достатньо.

Не варто забувати і про загальну різницю в класі, яку повністю нівелювати перуанцям так і не вдалося. Особливо це було помітно в обороні: так, Луіса Адвінкулу 6 разів пройшли на дриблінгу, а екс-динамівець Карлос Самбрано не тільки привіз пенальті, а і подарував Жезусу зону перед його гольовим ударом на 45+2-й хвилині – щоправда, у центрбека тоді поїхала нога. Поспішні удари з дистанції, накриті бразильцями, також демонстрували невпевненість "інків" у своїх силах.

Перу зазнало справедливої поразки у фіналі, поступившись у якості атаки та не до кінця нівелювавши різницю в класі. Вони дуже старалися і саме завдяки їх футболу ми отримали яскравий поєдинок, але для взяття великого трофею потрібно щось більше, ніж "біцца-бороцца". Втім, вже сам вихід у фінал і гідна гра в ньому є історичним тріумфом Перу.

Суперечливий арбітраж Роберто Тобара

Після півфінального Суперкласіко та вилучення Мессі у матчі за третє місце аргентинські футболісти, чиновники та преса почали масовану атаку на судівський корпус КОНМЕБОЛ. В хід пішли звинувачення у корупції, в той час як інші джерела розкопали інформацію про відсутність зв'язку з кімнатою VAR внаслідок встановлених бразильськими спецслужбами глушилок – щоправда, справа була не у футболі, а в охороні президента країни. Організатори відкинули звинувачення в останньому, а переконливість слів аргентинців підмочена виступами на турнірі, однак проблема з арбітражем на турнірі дійсно була.

Невідомо, чи подіяв інформаційний тиск на Роберто Тобара, але один з найкращих арбітрів Латинської Америки у фіналі Копа Амеріка-2019 змусив бразильських футболістів пускати сльозу. Загалом, він судив дуже непогано, але два моменти вийшли контраверсійними. В першу чергу, мова йде про пенальті у ворота збірної Бразилії, який став наслідком влучання м'яча у руку Тьягу Сілви. Центрбек "селесао" падав на неї і точно не грав ціленапрямлено:

Іншим неоднозначним рішенням стала друга жовта Габріелю Жезусу. Можливо, форвард дійсно дещо жорстко врізався у Самбрано, але у фіналах такі другі жовті – рідкість. Лідер фаворита на картці завжди має певний "запас" при боротьбі.

З іншого боку, цей фол став для нападника збірної Бразилії п'ятим – ніхто не порушував правила настільки часто. Цікаво, як би відреагували на це рішення бразильці, якби Перу в більшості перемогло.

Не дуже суперечливим, але перспективно проблемним рішенням, стало пенальті у ворота збірної Перу. Щодо його призначення двох думок бути не може – Карлос Самбрано збивав Евертона. Питання полягає в тому, чи заслужив екс-динамівець на другу жовту картку. Роберто Тобар спеціально переглянув повтор заради відповіді, однак на 90-й хвилині він вирішив не урівнювати склади – хоча привід явно був, враховуючи аналогычну жовту Жезусу. Якби Рішарлісон не забив з "точки", а Перу перевело гру в овертайм, могли б виникнути непотрібні розмови. Втім, Перу не відігралося, тому всі ці роздуми не мають особливого сенсу.

Копа Амеріка жахлива, але прекрасна

Можна з впевненістю сказати, що бразильскі організатори турніру відмучились – як і європейські вболівальники, змушені вставати посеред ночі. Проведення Копа Амеріка-2019 побило всі рекорди по проблемності: жахливо помилялися арбітри, VAR затягувався на шість-сім хвилин, трибуни на груповому етапі були напівпустими, а команди-учасниці навіть запізнювались на гру через затори у місті!

Збірна Копа Амеріка-2019 за версією латиноамериканських фанатів. Арбітри, чиновники і навіть президент Бразилії в нападі

Існують претензії і до загального ходу турніру. Тріумфатором стала далеко не найяскравіша збірна з далеко не найскладнішою сіткою, а найсильніший футбол продемонстрували Колумбія та Уругвай – вони вилетіли в 1/8 фіналу за серією пенальті. При цьому "кафетерос" програли Чилі, які відверто зганьбилися в двох наступних матчах, а Уругваю скасували три голи через мінімальні офсайди. Ще більш прикро, що Японія не змогла здолати еквадорський суперавтобус, адже в разі перемоги над ним саме граючі "самураї", а не підстаркуваті втомлені чилійці, вийшли б у плей-офф.

Втім, у всій нелогічності турніру та жахливості його організації було щось первинне. Так, проблем було купа, але вболівальники зосередилися виключно на футболі та Копа Амеріка з усіма їх фішками та ідіотизмами. Це був у всіх сенсах веселий турнір, в якому статус фаворита не значив нічого – як і слова чиновників КОНМЕБОЛ.

В епоху, коли футбол перетворився на змагання брендів, медіагігантів та фешн-ікон з бездонними бюджетами, дуже хочеться окунутися в світ справжнього футболу з усіма його косяками. Цим світом і була Копа Амеріка-2019, яку вже навряд чи колись забудуть.

 

Категорія: Ліга Націй | Переглядів: 4467 | Додав: adminA | Теги: судді в центрі уваги та шарм турнір, Бразилія перемогла Перу у фіналі Ко
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Також читайте:

Луїш Фігу може стати тренером "Інтера". ВІДЕО
Златан: Нам не вистачало такого як Кассано
6-й тур Ліги Європи: "Карпати" і ПСЖ розходяться миром. ВІДЕО
Коломойський: Розглядаємо кандидатури інших наставників - Сьомін, Райкард
Друге коло: Дніпровські пороги. Огляд другого ігрового дня
Скрипник: Тимощук з Ван Боммелем пива попили...
Джо Коул знову може стати гравцем "Вест Хема"
Захисник "Рейнджерса" Керк Броудфут потребує хірургічного втручання
Марадона проведе переговори із англійським клубом
Домашній стадіон "Шальке" не витримав ваги снігу
Дивіться футбольне відео:

Відео голів та огляд матчу Арсенал - Ворскла

  • Перегляди:
  • Всього коментарів: 0
  • Рейтинг: 5.0
Реєструйся і публікуй
Логін:
Пароль:

Пубілкації


Пошук

Календар

Архів записів

Про рубрики новин
Футбольні новини
Національна збірна України
Прем'єр ліга України
Кубок України з футболу
Ліга чемпіонів УЄФА
Ліга Європи УЄФА
Першість України. Перша ліга
Першість України. Друга ліга
ЄВРО-2012
Футбольне відео
Футбольні світлини
Навколо футбольні новини
Інтерв'ю і футбольна аналітика
ФУТБОЛЬНЕ ТБ
Цікаві новини, які не мають жодного відношення до футболу
Ліга Націй
Опис та результати матчів турніру Ліга Націй UEFA

Незалежне спортивне Інтернет-видання "ПРО ФУТБОЛ по-українськи" © 2010-2024